Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzlenme oranı, ölçüm sisteminde büyük uçurumlar var. Dikkatimi çeken örnek geçtiğimiz cuma günüydü. Total izleyici sıralamasında ilk beş 1. ‘Aşk ve Mavi’, 2. ‘Arka Sokaklar’, 3. ‘Survivor’, 4. ‘Arka Sokaklar’ (tekrar) ve 5. Fatih Portakal ile Ana Haber Bülteni. Gelelim AB grubunun ilk beşine; 1.’Survivor’ 2. ‘Payitaht Abdülhamit’ 3. Fatih Portakal ile Ana Haber 4. ‘İstanbullu Gelin’ 5. ‘Güldür Güldür Show’ AB grubunda ‘Aşk ve Mavi’ dizisi 10’uncu sırada. ‘Arka Sokaklar’ 8’inci sırada mesela. Total izleyicide AB’nin baş tacı yaptığı yapımlara bakalım ne durumda; ‘Payitaht Abdülhamit’ 18, ‘Güldür Güldür Show’ ise 19’uncu sırada. Bir Fatih Portakal’ın haberleriyle ‘Survivor’ uyuşuyor. Bu kadar mı çelişkili olur? Peki bu reklam işlerini neye göre yapıyorlar?

Haberin Devamı

‘İSTANBULLU GELİN’

‘İstanbullu Gelin’i izleyenler hemen “Yeni bir Asmalı Konak” dedi. Dizinin aile yapısı ve mekan böyle diyor. Hatta en son Kahraman Yörükhan olarak Yörükhan Konağı’ndaydı unutmayalım Özcan Deniz’i. Yani konaklardan ayrılmıyor. Konular ve hatunlar değişiyor, Deniz’in duruşu bakışı ve giysileri değişmiyor. Yeni bir ‘Asmalı Konak’ olacak kararı verilmiş olabilir. Deniz, bu rolle tutar diye düşünülmüş; olabilir. Ona en iyi eş Aslı Enver olur denilmiş; olabilir. Otoriter anne Esma Sultan İpek Bilgin olur demişler o da olabilir. Peki olmayan nedir? Hepsi bir araya geldiğinde ortaya çıkan iş. Ticaret tarafından ‘reyting’ rakamlarında ‘büyük bir geri dönüş’ olmazsa, Özcan Deniz markası yüzde 4.63’e talim eder mi?

REYTİNG SİSTEMİ DOĞRU MU

Diziye ilk neşter

Nitekim hamle ihtiyacı duyuldu. ‘Beklenmedik bir sırla Boran Ailesi’nin hayatına, bomba gibi düşecek olan Adem Sezgin diziye geldi. Fırat Tanış yani. Taze kan, ne oranda ihtiyaca cevap verecek?

MAÇTA POZİSYONLARI YÖNETMEN KAÇIRDI

Antalyaspor - Galatasaray maçında bol pas hatası vardı, beIN Sports’un maç yayınında da pozisyon hatası... Her faul ve gol girişiminin “tekrarını vereceğim” diye yırtındılar. Maçın kendisinden geriye bir şey kalmadı. 18’inci dakikada Yasin faul atacak, hoop bir önceki pozisyonun tekrarındayız. Tudor atıldı. Önemli bir ayrıntı. Merak ediyoruz. Peki o sırada maç devam ediyor. Ama biz Tudor nasıl atıldı, onu izliyoruz. Fransızlar beIN Sports’un yayın anlayışına hakim. Onlar da yakın plan çalışmayı çok seviyor. Ortalama bir maçta bine yakın planla çekim yapıyorlar. Böyle bir ısrar sonucu yönetmen “Yeter ki tekrar vereyim fırça yemeyeyim” diye düşünerek maçı bıraktı, tekrara daldı. Geriye, ‘pozisyon tekrarlı’ bir aksiyon filmi kaldı. Ben de buna karşıyım.