Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Survivor’ un ana fikri; hayatta kalmanın tek şartı var; kazanmak isteyen her şeyi yapar, herkesi harcar. 1992 yılından bu yana 47 ülkede en az bir sezon ekranda oldu. Bu format ve fikir sahipleri Charlie Parsons ortağı (ve hayat arkadaşı) Lord Waheed Alli (multi milyarder medya baronudur Murdoch’un kızıyla ortaktır) ve yapımcısı Mark Burnett her yıl kapitalizmin gerçeğinin şovundan milyarlar kazanıyorlar. Dergiler ve gazeteler ‘en etkili kişiler’ olarak ilan ediyorlar onları. Banu Avar’ın yazısını okuyunca bir de buradan bakayım bizdeki duruma dedim.

1.452 ADET HABER
Show TV’de son iki sezondur ‘bir numara’ olan yarışmayla 2005 yılında tanıştık. Acun Ilıcalı’yla tavan yaptı. 2011 yılında İnterpress ajansının verilerine göre ‘Survivor Türkiye’ yarışmasıyla ilgili 1.452 haber yapılmış. Bu haberlerin içeriği nedir? Nihat Doğan ‘kavgaları’, Taner Tolga Tarlacı kardeşimiz ‘mahallenin delisi hali tavrı’yla sosyal medyanın gülü ve bülbülü oldu. Bu 1.452 haberin büyük bir bölümündeyse Pascal Nouma, Derya Büyükuncu, Nihat Doğan’ın isimleri geçiyor. Nihat Doğan’la Derya Büyükuncu mahkemelik bile oldular. Türkiye’nin yetiştirdiği yüzme şampiyonu bir zatın Nihat Doğan’la hayatında kavga edip mahkemelik olacağı aklına gelir miydi? Asena’nın ayılıp bayılmaları (evinde otur paranı kazanıyorsun ne zorun var burada bu hallere düşmeye!) unutuldu mu?

Haberin Devamı


ŞİMDİDEN HABER SAYISI BİNİ GEÇTİ
Yeni ‘Survivor Türkiye’ yarışmasında bir ayı bitirdik. Bu süre içinde 1005 haber çıktı. Büyük çoğunluğu yarışma kavgaları üzerine. Bir ayda yazılı basında çıkan yarışmada ‘olay yaratan’ isimler şöyle sıralanıyor; Mustafa Topaloğlu (211 haber), Sibel Tüzün (124 haber), Merve Büyüksaraç (114 haber), Doğuş (107 haber), Almeda Abazi (51 haber), Nihat Altınkaya ( 35 haber)

SAMANYOLU TV TANITIMI; HAYDARPAŞA’DAN SON TREN
En son tren 1 Şubat’ ta kalktı. Haydarpaşa’nın sessiz halinde bir konser vermiştik. Mart ayıydı. Haydarpaşa Garı’ na sahip çık protestosuydu. Gar bomboştu. 1-2 banliyö seferi garın son nefesi gibiydi. Vapur yanaşıyor, insanlar sessiz Gebze’ye doğru son yolculuklarını yapıyordu. Gar lokantasında belki de son yemeğimi yedim, rakımı yudumladım. Büfelerin simit, poğaça, börek heyecanı çoktan bitmişti. Samanyolu Televizyonu tanıtım filmini burada çekmiş. Kanalın dizilerinde programlarında yer alan vitrin isimleri sanki yolculuğa çıkıyorlardı. Gişelerin önündeydi. Biletlerini alıyorlardı. Ama binecek tren yoktu? Kameraman için tek bir görüntü vardı. Yorgun ve isteksiz perondan hareket eden banliyö treni. Düdüğü bile solgun, yorgun ve üzgündü. ‘Her Hayat Bir Yolculuktur’ ana teması. Seçilen mekanda o yolculuk çoktaaan bitti... Bir tane vardı koca İstanbul’ da.

Haberin Devamı


http://www.youtube.com/watch?v=94A8Q_7Ec9k&feature=relmfu
Yolcuları olmayan, trenin kalkmadığı Haydarpaşa, STV’nin tanıtımına mekan oldu.

KÜRESEL ORMAN
Kim bu ‘stres ortamında’ ayakta kalabilirse o zirveye gider yarışmada. Güç, irade, dayanıklılık, disiplin, zeka, yetenek... Yarışmanın böyle olduğu söylenir. Ha bir de ‘şöhret’ vardır. Reklam filmleri, diziler, televizyon programları . Mahallede fiyaka, caddede piyasa, bakkalda caka. Farklılık yaratmak, liderlik, karizma... Öyle olduğu zannedelir ya da öyle olduğuna inandırılırsın. Sonuçta kasası dolan Mark Burnett, Charlie Parsons, Lord Alli’ dir. Tamam yarışmaya devam edelim. Hep bu hikayelerle işin kolay yoluna kaç sen (yani ben). Yok kapitalizm, yok küresel iktidar. Façan sıkıyorsa katıl yarışmaya... Bir hatırlatma yapayım. Bunun adı gerçeğin şovu. Bir de gerçek var; Silivri Survivor. Bu yarışmanın ne ödülü var, ne de formatı! Mesela yani.