Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ekranda yer alan haber kanalları ve tartışma programlarına bakınca yelpaze net bir şekilde ortaya çıkıyor. ‘İktidara yakın’ haber kanallarının tartışmalarında ‘karşı görüş’ yok gibi. ‘Ana akım’ diye nitelenen haber kanallarındaysa tartışma programlarına ben ‘3’e 1’ diyorum. Görüşleri birbirine yakın, ‘üç konuk’ oluyor. Net karşı olan bir konuk çağırılıyor. Diğer üç konuk arasındaki tartışma ne kadar derinleşirse program o kadar ‘tarafsız’ oluyor!
Net ayrımı olanlar; mesela Ulusal Kanal. ‘Ulusalcı’ olarak tarif edilen hareketin kanalı. Benim gördüğüm, bu kanala çıkan ve ‘çok izlenen haber kanallarında çıkan’ iki isim var; Can Ataklı ve Ümit Zileli. Aynı kalın çizgileri çizmiş ‘karşı görüş’ haber kanallarının sayısı hayli fazla. Burada çıkan isimlerin büyük bölümü NTV, CNN Türk, HaberTürk gibi kanallarda rahatlıkla çıkıyor.

Hangi gazete yazarları hangi kanalda?
Haber kanallarının tartışma programlarında da ‘sol’ tarafı temsilen görülen gazete yazarları daha çok, Radikal, biraz Cumhuriyet ve Taraf (ki son zamanlarda sayı nedense azaldı!) gazetelerinden seçiliyor. ‘Muhafazakâr’ gazete yelpazesiyse hayli geniş. Hemen hemen her gazetenin yazarlarından bir seçme yapılıyor. Yani ‘sağ’ taraftaki yazar yelpazesiyle ‘sol’ taraftaki yazar yelpazesi aynı zenginlikte değil.

Haberin Devamı

TARTIŞMALARIN  RENK ANALiZi

Ekranda en çok hangi isimler ‘tartışıyor’?
Medya üzerine araştırmalar yapan İnterpress Ajansı, ocak ayı içinde tartışma vs. programlara çağrılan isimler listesiyle ilgili bir çalışma yaptı. İsimler ve çıktıkları program sayısı şöyle;
Yasin Aktay (26), Mehmet Özcan (21), Orhan Miroğlu (19), Cengiz Çandar (16), Sedat Laçiner (15), Oral Çalışlar (14), Barış Yarkadaş (13), Faruk Mercan (11), Mehmet Altan (8), Mithat Sancar (8), Emin Aktar (8), Ruşen Çakır (8), Fehim Taştekin (6), Emre Uslu (6). Siyasetçi, gazeteci, yazar, öğretim üyesi isimler. Yorum sizin...

İzlenebilir tartışma programları
Bir de tartışma programlarının izlenebilir listesine bakalım. Kıstasım şu; bildik siyasi tartışmaların dışında kalabilenler.
* CNN Türk’ teki ‘Suç ve Delil’ böyle bir program. Konun uzmanlarıyla farklı bir yelpaze çiziyor.
* NTV’de Mehmet Barlas’la İlber Ortaylı, tarih ve kültür üzerine pek ekranda yer almayan isimlerle bizi tanıştırıyor. Bu açıdan önemli.
* Habertürk’te ‘Tarihin Arka Odası’nda tarihe ilişkin ilginç ayrıntılara rastlamak mümkün.
* A Haber’de bir başka tarih programı; ‘Eski Defterler’in ekibini de ben bazı başka kanallardaki tarihçilerden daha ‘tarafsız’ buluyorum. Belki bu, izlememde etken oluyor.
* Bir başka ‘uzman’ program TVNet kanalında. ‘İstihbarat’, bu konuda başka kanallarda görme şansımızın olmadığı istihbarat uzmanı isimleri ağırlıyor. Her daim ilgi çekecek bir konu hakkındaki komplo teorileri yolculuğu bana ilginç geliyor.
* 24’ün başka hiçbir kanalda örneği olmayan ‘Keşke Olmasaydı’ çalışması bir nevi yakın tarihimizin günlük takvimi gibi. Başarılı bir kurguyla bize sunuluyor. İlk aklıma gelenler bunlar...

Haberin Devamı

REHBERiM

TASARIM ÖNEMLİ

Yabancı tematik kanallarda bol bol rastlanıyor tasarım üzerine programlara. “Yerlisi var mı?” sorusunun cevabı TRT Türk’te ‘Bi Dünya Tasarım’. Burcu Kara, seyirciye ‘Ben bu işe meraklıyım’ havasını ulaştırıyor. Bu önemli. Yaptığı işi seviyor, bu anlaşılıyor. Türkiye’den (ağırlıklı İstanbul!) tasarım çalışmaları sunuluyor programda.
Bu hafta Tophane’de 19’uncu yüzyıldan kalma eski bir değirmen yapısının sürdürülebilir tasarımla yeniden ‘mana bulması’nın hikayesi var. ‘Tasarım Diyarı’nda ressam Banu Birecikoğlu ve ‘Podyum’da genç modacı Ümit Ünal yer alıyor. Programın tek eksiği belki bize, ‘Siz de yeni tasarımları kendi evinizde değerlendirebilirsiniz’ kılavuzluğunu yapmaması. (TRT TÜRK / 22.50)