Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Konuşmaya bayılıyoruz. Sohbet, tartışma (!) bolluğu içindeyiz. Merak ettim, televizyonlarda ne kadar konuşuluyor? İnterpress, televizyon kanallarını yakından takip eden yılların deneyimine sahip bir ajans. Bir hafta içinde konuklu tartışma ve sohbet programlarının 41 kanaldaki dağılımlarına baktılar.
Bu kanalların toplamında konuşma süresi haftada bin 142 saat 48 dakika 49 saniye. Dakika ve saniyeleri bir kenara koydum. Bir günde yaklaşık ortalama 48 saat konuşuluyor. Bir yıldaysa yaklaşık 17 bin 520 saat televizyonlarda çene çalınıyor. Biraz daha ileri götürürsek bir yılda neredeyse iki yıla yakın süreyi kapsayacak zaman diliminde, televizyonda sohbet, tartışma (!) yapılıyor. Konuklu programlara ağırlık verenler de böylece ortaya çıkmış oluyor. Ajansın verilerine göre sağlık kanalı HTV 55 saat 58 dakikayla birinci sırada. Onu Kanal B (54 saat 50 dakika) ve Habertürk (51 saat 57 dakika) ile izliyor. Bunlar yaklaşık rakamlar. Biraz olsun fikir vermesi açısından yazayım dedim. Ama bir gerçek var; boş konuşuyoruz!

Haberin Devamı

YENİ DİZİLERİYLE ÇAĞAN IRMAK VE KIRMIZIGÜL KARŞI KARŞIYA

Tabii ki tesadüf. Ama sonuçta yaptıkları televizyon dizileri aynı dönemde başlıyor. İster istemez aklımız da ‘izlenme oranlarına’ gidiyor. Yine sonuçta “Siz ne kadar sanatsal bir iş yaptınız” demeyecekler. Reklamcılar etrafı saracak ve ‘ne kadar reklamın izlendiği’ üzerine yorumlar yapacak. Durum böyle olunca yukarıdaki başlık, o kadar da sırıtmıyor.
Madalyonun diğer yüzündeyse iki iddialı yapım geliyor. Boyu posu büyük iki yapım. ‘Keşanlı Ali Destanı’ Kanal D’de yayınlanacak. Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği ‘Hayat Devam Ediyor’ ise ATV’de ekrana gelecek. Fragmanları dönmeye başlamış. Kadrolar geniş. Mesela “Fikret Kuşkan mı, Nejat İşler mi?” diye konuşmalar da başlayacak gibi görülüyor.


SUÇ ARAŞTIRMA ÜZERİNE UZMAN KANAL GELİYOR
Fox Crime 11 Kasım’da D-Smart ve D Smart HD kanalında başlıyor. ‘CSI’ ve diğerleri (yani Miami ve NY olanları) gibi klasiklerin yanı sıra ‘The Killing’, 24’ün yapımcılarının psikolojik gerilim ürünü ‘Homeland’, başrollerini Nick Santora (Sopranos, Prison Break) ve Matt Olmstead (NYPD Blue) paylaştığı ‘Breakout Kings’ gibi yenileri de içeriyor. Bakalım kanal, ‘polisiye suç vs.’ sevenleri ne kadar tatmin edecek?

REHBERiM

BİZE SORULMAYAN TARİH

TRT Haber’de 2011 TRT Belgesel Ödülleri Ulusal Amatör Kategori’de ‘En İyi Film Ödülü’nü alan bir çalışma ekrana geliyor; ‘Kadim’... Çocukları nedeniyle Türkiye’nin son 50 yılındaki önemli politik duraklara isteyip istemediği sorulmadan dahil olmuş yaşlı bir kadının hikayesi. Bu duraklarda ne çocuklar yitirildi, ne yüzlerin çizgileri derinleşti. (TRT HABER / 17.10)