Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

1996 yılında Fransa Genelkurmay Başkanı’na verilen bir öğle yemeğinde, konuğun gastronomiye olan ilgisi, iş görüşmelerinin süresini kısaltmıştı. 7’den 70’e mutfakla yakından ilgili bir ülkenin, Ankara’daki ulusal gün kutlaması da farklı oluyor elbette...

Milli marşımızın okunmasıyla başlayan gecede, Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaptı. 700 bin Türk vatandaşın Fransa’da, 10 bin Fransız vatandaşın da Türkiye’de yaşadığını söyleyen büyükelçi, göreve başladığı günden itibaren Türk-Fransız ilişkilerinin geliştirilmesine büyük katkı sağladı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Fransa’nın geçmişte terör saldırılarına maruz kaldığını, pek çok ortak konularının bulunduğunu anlatan Büyükelçi Fries, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 24 Haziran seçimlerinden hemen sonra yapılan NATO zirvesindeki dostluğuna dikkat çekti.

FRANSA’NIN COŞKULU MİLLİ BAYRAMI

Mirasımıza hayranlar

Her yıl yüz binlerce Fransız turistin Türkiye’de tatil geçirdiğini ve tarihsel mirasa hayran kaldıklarını söyleyen Fries, Türk yatırımcıların Fransa’da, Fransız yatırımcıların Türkiye’de iş birliğini daha da artırmaları gerektiğini dile getirdi.

Peynir konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden Fransa’nın milli gün kutlamasındaki açık büfede, birbirinden lezzetli peynirler sunuldu.
İlerleyen dakikalarda devasa büyükelçilik bahçesinde çimlerin üzerinde keyifli dakikalar geçiren konuklar, Fransız misafirperverliğinden çok memnundu.

FRANSA’NIN COŞKULU MİLLİ BAYRAMI

Yaşasın dostluk

İki yıl önce ünlü Fransız sanatçılarıyla Ankara’da konser verip, gelirini sokak hayvanları barınağı yapımına ve restoranlardan artık yemek toplanması için kamyon alımına bağışlamayı planlayan doğa dostu Fransızlar, o dönemde Ankara’daki olumsuz olaylar yüzünden bu arzularını yerine getiremeyip, konseri iptal etmek zorunda kalmışlardı. Geceye giderken köpek figürlü kravatımı özellikle taktım, arzulayıp gerçekleştiremedikleri sosyal sorumluluk projesini anımsatmak için!

Bir gün sonraki Hırvatistan-Fransa Dünya Kupası finalinde Fransa’nın kupayı alması için dua edip, Türk sporseverlerden destek isteyen, futbola düşkün Büyükelçi, “Yaşasın Fransa-Türkiye dostluğu!” diyerek sözlerini bitirdiğinde, büyük alkış aldı. Türk-Fransız ilişkilerinin süratle düzeldiğinin göstergesi oldu 14 Temmuz Cumartesi akşamı Fransa Büyükelçiliği’nin bahçesindeki kutlama!

Haberin Devamı

FRANSA’NIN COŞKULU MİLLİ BAYRAMI

AHTAPOTLU MÜREKKEPLİ SPAGETTİ

Malzemeler:

100 gr. mürekkepli spagetti

1 adet haşlanmış ahtapot bacağı

3 adet kapari

5 adet kiraz domates

Yarım demet maydanoz yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı elma sirkesi

1 litre su

Yeterince tuz

Yapılışı: Mürekkepli spagettiyi yedi dakika kaynar suda haşlayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtın, kiraz domatesleri, doğranmış ahtapotları ve kaparileri ekleyip, iki dakika çevirin. Elma sirkesini ilave edip, iki dakika kapağını kapatıp, pişirin. Maydanoz yaprakları ve spagettiyi ekleyip, tuz serpiştirin ve 2-3 dakika çevirin. Afiyet olsun.

FRANSA’NIN COŞKULU MİLLİ BAYRAMI