Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Yurtdışı seyahatlerinde önerilen restoranlarda hayal kırıklığı yaşamamak, sınırlı zamanımı boşa harcamamak için orada yaşayan, damağına güvendiğim dostlarımın önerilerine uyuyorum. Genelde kafama koyduğum yerlerle çakışıyorsa, hiç tereddütsüz rezervasyon yaptırıyorum. Madrid’de yaşayan, oğlumun arkadaşı Nicanor, İspanya sınırları içinde peşinden gidebileceğim güvenilir bir dost. Amazonico’ya rezervasyon yaptırırken, bana restoranın Türk iş adamı Ferit Şahenk’e ait olan hisse oranına varıncaya kadar her şeyi anlattı.

Haberin Devamı

Madrid’in Salamanca bölgesi, İstanbul’un Etiler’i gibi. Amazonico, Salamanca’nın en gözde restoranları arasında. İki saatte bir masalar değişiyor, tıklım tıklım dolu. Patron işin başında değil ama ne serviste aksama var ne de yemeklerin kalitesinde bir eksiklik. Ponzu soslu massa istiridyeleri, babagannuş, seviçe, Arjantin bifteği, serbest dolaşan tavuk kalçasından ızgara, çikolatalı sufle, Hindistan cevizli dondurma eşliğinde kızarmış ananas, uzun süre damakta etkisini gösterecek özellikteydi. Ambiyans çok güzel, canlı ve çok sıcak bir mekan burası. Madrid’in en iyisi diyebilirim.

Balığın adresi Filandon

MADRİD KENDİSİYLE YARIŞIYOR

Şehir dışında, büyük bir mekan Filandon. Ama hafta içi, hafta sonu sürekli dolu. İnsanlar o kadar yol gitmenin karşılığını alıyor. Sıcak bir ortam, ilgili, işini seven servis elemanları ve şef Felix Garcia, bu mekanın farklı olmasının başrol oyuncuları. Sotelenmiş sarımsakla sunulan Galiçya ıstakozu, zeytinyağı sosuyla zenginleştirilmiş dil ızgara, kömür ızgarasında pişen kalamar, Filandon’un Madrid’in en iyi balıkçılarından olduğunun göstergeleri. Yetenekli ve mütevazı şef Felix, işinin başından bir dakika olsun ayrılmıyor. Ekibi de ızgara balık ve deniz ürünleri pişirmede çok yetenekli.

Akşam yemeği öncesi Plaza de Cibeles terasında Toledo’daki Castilla-La Mancha’nın şefi Adolfo’nun oğlu şef Javier Munoz’un küçük atıştırmalıklarını, alkollü-alkolsüz kokteyllerini müthiş manzara eşliğinde yudumlayabilirsiniz.

Her gidişimde Madrid’de çıta yükseliyor, San Sebastian’ın ünlü Arzak’ı da şube açmış. Hepsini denemeyelim ki, bir daha gitmek için sebeplerimiz olsun.

Haberin Devamı

KILÇIK ÜZERİNDE DÜLGER

MADRİD KENDİSİYLE YARIŞIYOR

Malzemeler:

1 kg. dülger

2 diş sarımsak

6 adet mantar

2 adet yeşil biber

1 adet kırmızı biber

6 adet kiraz domates

1 su bardağı un

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı: Tavada zeytinyağını ısıtın. Filetolarını çıkarttığınız ve una buladığınız balıkları tavada iki dakika kızartın. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp ince doğrayın. Sarımsakları kıyın. Mantarları ikiye bölün. Ayrı bir tavada erittiğiniz tereyağında tüm sebzeleri dört dakika soteleyin. Kızarmış balığın üzerine pul biber, kekik, karabiber ve kiraz domatesi ilave edip, iki dakika daha soteleyin. Sebzeli sosu ekleyip, birkaç kez çevirin. Kılçıkları kızartın ve sebzeli dülger balığını üzerine dizip, servis yapın. Afiyet olsun.