Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Şöyle hafızalarımızda kısa bir yolculuğa çıkıp, ilkokul yıllarına dönelim... Bahar mevsiminde her tarafın yemyeşil olduğu bir mayıs ayında öğretmenimiz; önümüzdeki cuma günü piknik yapacağımızın müjdesini verince, bir hafta önceden annemizle birlikte hazırlıklara başlardık. Haşlanmış yumurtalar, kurabiyeler, kuru köfteler ve sandviçlerle mesire yerine doğru yol alırdık. Böyle günler için sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilmeniz adına size birkaç önerim var.

1- Hazırlıkları kendiniz yapın: Bir başkasına hazırlattığınız malzeme unutulursa, piknikte canınız sıkılır. ‘Kendi işini kendin yap’ mantığıyla hareket edin. Birçok çeşni getirin.

Haberin Devamı

2 -Peynirle donatın: Lezzetli peynirler, salam ve gevrek somun ekmekleri, mükemmel bir pikniğin olmazsa olmazlarıdır. Şunu unutmayın çabuk sulanan peynirler, dışarıda uzun süre kalırsa, hem etrafı batırabilir hem de midenizi alt üst edebilir. Bu yüzden sert beyaz peynir, kaşar peyniri ve çedar gibi çeşitleri seçin.

Pratik hafta sonu rehberi

3 -Taze sebzelerden vazgeçmeyin: Domates, biber, salatalık ve patlıcan gibi sebzelerin piknikte tüketilmeleri her zaman yaygındır.

4- Seçenek sunun: Eğer arkadaşlarınızdan biri, kendisini vejetaryenliğe adamış ise buzdolabına koşup bir şeyler alamazsınız. Kolayca götürebileceğiniz meyveler ise muz, üzüm, erik ve elmadır. Piknikten önce hazırlayabileceğiniz karpuz, kavun ve şeftali gibi yiyeceklerin kararmaması için üzerlerine limon suyu dökün.

5- Evladiyelikleri evde bırakın: Üzerine bir şey döküldüğünde dert etmeyeceğiniz bir örtü götürün. Ucuz ve fazla küçük olmayan bir tanesini alın, herkes oturabilsin.

6- Oyun saatini geçirmeyin: Yemek faslı bittikten sonra vakit ilerlemiş olacak ve arkadaşlarınızın canı sıkılmaya başlayacak. Herkesin oynayabileceği oyunlardan getirin; tavla, satranç, dama, iskambil ve frizbi gibi... İnsanlar piknikte arkalarına yaslansın ve stresi şehirde bıraksınlar.

Pratik hafta sonu rehberi

7- Kişilere özel olsun: Altı yaşındayken pikniğe götürdüğünüz sepetteki malzemelerle, şimdikiler aynı olmamalı, yaratıcı davranın ve kendi ellerinizle donatın.

Haberin Devamı

8- Piknik kontrol listesi: Tirbuşon, buz, soğutucu, çatal, kaşık, bıçak takımı, pratik tabak, müzik listesi, sinek ve böcek ilacı, güneşten koruyucu krem, çaydanlık, piknik topu, kolonyalı mendil, kürdan, biraz daha fazla keyif istiyorsak hamak.

Pratik hafta sonu rehberi

9- Ayı Yogi sepeti hazırlayın: Tüm piknik malzemelerini Ayı Yogi sepetine koyun, tek yerde bulunsun. Keyifli, sağlık ve lezzet dolu piknik sofralarınız olsun.

GELİNCİK KÖFTESİ

Malzemeler:

-1 kg. gelincik otu

- 1 su bardağı yoğurt

- 1 adet yumurta

- 4 yemek kaşığı un

- 2 adet kuru soğan

- Yarım demet dereotu

- 2 dal taze soğan

- 1 çay kaşığı pul biber

- Karabiber ve tuz

Üzeri için:

- Yarım çay bardağı su

- 1 yemek kaşığı salça

Yapılışı: Yeşillikleri ve soğanı doğrayıp, tüm malzemeleri geniş bir kabın içerisinde iyice yoğurun. Yuvarlak şekil verip, tepsiye dizin. 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Ardından salçalı su karışımını üzerine sürüp, fırında iki dakika daha bekletin. Afiyet olsun.

Pratik hafta sonu rehberi