Mimarlar Odası, Emek Sineması'nın yıkılıp yerine alışveriş merkezi yapılacağını söylüyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a göre de aslında sadık kalınarak restore edilecek

Haberin Devamı

EMEK’iNE SAHiP ÇIK


Mimarlar Odası, Emek Sineması'nın yıkılıp yerine alışveriş merkezi yapılacağını söylüyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a göre de aslında sadık kalınarak restore edilecek



Efsane Yeşilçam Sokağı’nın 86 yıllık ve yaklaşık 900 kişilik Tarihi Emek Sineması; Avrupa’nın, işlevini yerine getirmeyi sürdürerek ayakta kalmayı başarmış ve 'sinema sarayı' tabir edilen salonları arasında en güzellerinden biri. Bu sadece benim ve benim gibi Emek Sineması severlerin değil, bu konunun uzmanlarının da üzerinde fikir birliği ettikleri bir nokta.
Sektörün gelişmesi için modern donanıma sahip 'yeni' sinemalara da ihtiyaç var elbette. Ama Emek Sineması gibi paha biçilmez bir İstanbul simgesine de hak ettiği ilgiyi göstermek gerekmiyor mu? Emek Sineması bir süredir kapalı. Ne vizyon ne de festival filmleri... Bir dedikodu çıkmıştı yıkılacak diye, inanmadım; yok artık dedim, o kadar da değil.
Emek Sineması ve içinde bulunduğu Cercle D’Orient Binası; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın malı ve özel bir kuruluşa kiralanıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın açıklamasına göre bina ve içinde bulunan Tarihi Emek Sineması aslına birebir sadık kalarak hem de Anıtlar Kurulu kararıyla restore edilecek.
Mimarlar Odası ise onaylanan projeyi referans alarak, binanın yıkılıp yerine bir alışveriş merkezi yapılacağını iddia ediyor. Hali hazırda bir de dava açmış durumdalar. 'Emek Bizim, İstanbul Bizim' platformunun iddiasına göre bizi kandırıyorlar; asıl amaç binayı yıkıp oraya bir alışveriş merkezi dikmek ve Emek’e sahip çıkanlara sus payı olarak da en üst kata göstermelik bir sinema salonu kondurmak.
Eğer gerçek buysa durum vahim. Hem İstanbul’un Emek Sineması gibi bir kültürel mirasına sahip çıkması gereken kurum ve kuruluşlar açısından vahim; hem de bu katakulliyle Emek’e sahip çıkan insanların kandırılabileceğini düşünen zihniyet açısından... Özellikle İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın acilen bir tavır alması gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun takipçisi olmak, gelişmelerle ilgili en sağlıklı bilgileri kamuoyuyla paylaşmak sorumluluğu en çok İKSV’ye yakışacaktır.
Emek Sineması; sinemanın ruhu... İçinde gerçek sinema asaleti yaşatan bir saray... Sevenleri; salonlarına sahip çıkmak için geçtiğimiz cumartesi akşamı toplandılar sinemanın önünde. O coşkuyu ve samimiyeti görünce içime biraz su serpildi.
Sivil inisiyatif, facebook ortamında çığ gibi büyüyor. Konuyla ilgili elektronik imza vermek isterseniz www.emeksinemasiniyasatalim.org adresine de tıklayın lütfen. Takipte olun, sahip çıkın.


BiR EĞLENCE SOKAĞI OLARAK TOMTOM
Bahar geldi geliyor. Herkes kendini sokaklara vuruyor. Zamanlama güzel, yarın Tomtom Sokak Projesi’nin açılış partisi var.
Aslında Galatasaray’daki Acara, Akarsu ve Tosbağa Sokaklarını kapsayan bir eğlence sokağın kod adı Tomtom. İstanbul kulüp aleminin ve sokağın iddialı markası Indigo’dan yola çıkarak açtıkları Indigo Pub’da; ayaküstü sohbet ve içki, şahane pizza ve hamburgerler var. Bu kış kendini göstermeye başlayan Alt’ta canlı rock performansları izliyoruz. Modern meyhane olma sevdasıyla yola çıkan Şahika Meyhane ve Küçük Meyhane’de rakılar ve mezeler, WE’de ayaküstü atıştırma, değişik kokteyller deneme durumu söz konusu. Son dönemde popüler olan 'üniversiteli mekanı' konseptine uygun olarak da 2/1a var. Orada da uygun fiyatla bolca shut içip coşmak mümkün olacak.
Sözün kısası Tomtom Sokak Projesi, tek elden yönetilen ve farklı eğlence anlayışlarına aynı caddede hizmet etmeyi hedefleyen bir proje. Bir, küçük İstanbul denemesi...
Sabah 11.00’de hizmet vermeye başlayıp cuma ve cumartesi günleri sabah 05.00’e; diğer günlerse 01.00’e kadar açık olacak. Bakalım Tomtom da o 'meşhur' eğlence sokakları arasına girebilecek mi?