Yazarlar Türkiye'nin muslukları kesik!..

Türkiye'nin muslukları kesik!..

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin muslukları kesik!..

Türkiyenin muslukları kesik..


       Avrupa'nın yatırımlarında Türkiye'ye yer yok!..
       Türkiye, şu sıralarda en geniş anlamda dışlanmışlık sürecini yaşıyor. Sadece siyasal açıdan itilme değil bu, aynı zamanda ekonomik anlamda da benzer bir ayrımcılıkla karşı karşıya. Son çarpıcı örnek, Güneydoğu Avrupa ülkelerinde, genellikle Balkanlar'daki altyapı yatırımlarında, Avrupalılar Türklere iş vermiyor!.. Yani, Türk firmalarına.
       Avrupa'da Balkanlar'la ilgili İstikrar Paktı kuruluyor. Bosna, Kosova ve benzeri yerlerde altyapının yeniden kurulmasına dönük bir pakt bu. Oralarda içme suyu, liman, havaalanı, karayolu, demiryolu yapılacak. 2003 yılına kadar, toplam yatırım 3.5 - 4 milyar doları buluyor.

Püf noktası

       Anılan paktta kırk ülke ile Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası var. Yatırımların yüzde 95'ini bu iki banka karşılıyor. Ayrıca bir de AB'nin hibe programları var. Yüzde beşlik katkı da buradan gelecek. İşte, püf noktası burada:
       AB, kendi hibe parasından Türklerin yararlanmasını istemiyor!.. Türk firmalarının bu yatırımlara katılmasını istemiyor!..
       İşin ilginç yanı, "neden istemediğini" net olarak söyleyemiyor. Sadece, "kural böyle, sadece AB ülkeleri girebilir" demekle yetiniyor.

Ne içeriye, ne dışarıya

       Konu siyasal düzeyde ele alınıyor. Dışişleri Bakanlığı sıkıntıyı resmen AB'ye bildiriyor. Hazine de IMF ile Dünya Bankası'na. Ne var ki, henüz hiç kimseden ses, seda yok.
       Oysa, Türkiye aynı inşaatları belki daha ucuza yapabilir. Dolayısıyla, parayı daha sonra ödeyecek Balkan ülkeleri bundan karlı çıkabilir.
       Katılım Belgesinde hiçbir mali yardımdan söz etmeyen Avrupa, şimdi Türkiye'nin musluklarını kesiyor.
       Türkiye'de uygulanan özelleştirme, dışarıda müthiş bir güvensizlik yaratıyor. Türkiye'ye yabancı sermaye akışı duruyor. Sadece özelleştirmede değil, herhangi bir yatırım için bile, Türkiye yabancıların listesinde şimdilik yok.
       Peki, "Türkiye sizin yatırımlarınıza ortak olsun", o da yok!..

Güvensizlik diz boyu

       Siyasal ve ekonomik güvensizlik!.. Ve her fırsatta dışlanmak!..
       Bir zamanlar Orta Asya'da, Rusya'da, Balkanlar'da, Uzakdoğu'da iş kapan Türkiye, şimdi sinek avlıyor!..
       Sorunu çözmekle yükümlü siyasiler de bunu kendilerine iş edinmedikleri için, geriye şu kalıyor: "Ekonomide biz iyi gidiyoruz" diye, halkı kandırmak!.. Hayır beyler, kötü gidiyorsunuz!..
       Bunu, önümüzdeki günlerde bazı ciddi uluslararası kurumların 2001 raporlarında okuyacaksınız!..


Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr