Ümit Ünker

Ümit Ünker

umitunker@tediegitim.com

Tüm Yazıları

Değerli Okurlarım Merhaba, bildiğiniz gibi sizlerle kendi alanlarında fark yaratmış, başarılı ve iyi sonuçlar almış kişileri tanıtmaya gayret ediyorum. Bu seferde Başarılı bir kadın girişimci olan sevgili Dilek ÇAKIR’ın hikayesini ve kendisi ile yaptığım özel röportajı paylaşıyorum.

BAŞARILI BİR KADIN GİRİŞİMCİNİN HİKAYESİ

Sevgili Dilek seni daha yakından tanıyabilir miyiz? Dilek ÇAKIR Kimdir?

İşletme ve elektronik eğitimi aldım ,çalışma hayatıma 2000 yılında Star TV ‘de başladum, Metro Group ve Sanofi Avantis genel müdürlükte devam ettim. Yaklaşık sekiz yıldır Trakyanın Lüleburgaz ilçesinde yaşıyorum, bilgi ve tecrübelerimi birleştirip Trakyada ilkleri gerçekleştirmek için kolları sıvadım ve kadın girişimci olarak Filika Medyayı kurdum. Projelerimde sosyal temalı konuları ele alıp kültür, sanat, spor alanlarında faaliyetler gösteriyoruz. Gerçekleştirmiş olduğum projeler hem Trakya hem Türkiye de ilk’ler oldu. İş hayatı ve toplumsal duyarlılık alanlarındaki başarılarımdan dolayı bir çok ödüller aldım.

Haberin Devamı

Gayet güzel, gönülden tebrik ve takdir ediyorum. Bize bazı projelerinden bahseder misin?

İlk olarak Trakya’da 2016 yılında bir film atölyesi kurdum ve belediyenin destekleriyle ücretsiz eğitim vererek yönetmen, kameraman, ışıkçı, sesçi, oyuncu yetiştirdik. Yetiştirdiğimiz öğrencileri Türkiye’nin en ünlü yönetmen ve yapımcılarıyla bir araya getirerek iş imkanı sağladık.

Bu süreçte ekibimle birlikte festivaller konser düzenledik. Firmaların, belediyelerin ulusal ve yerel basın işlerini yürüttüm. Trakya bölgesinde o yıl içinde belediyelerin en iyi projelerini basına taşıdım.

2019 yılında Trakya’nın ilk ödül törenini gerçekleştirdim. Trakya’nın Lüleburgaz ilçesine ünlü Hollywood oyuncusu Mike Mitchell’i Lüleburgaza getirip halkla buluşturdum. 

Woow! Mike Mitchell’i Türkiye’ye hatta Lüleburgaz’a getirdin yani öyle mi?

Evet, tam olarak öyle. Muhteşem bir anı benim ve bizler için. Kendisi de çok memnun kaldı bizlerden.

Dergi çıkarttığını da biliyorum. Biraz da dergiden konuşalım.

2019 yılında Türkiye’nin ilk Türkçe Bulgarca dergisini çıkardım. Şubat 2021 yılında derginin 2. sayısını tüm Trakya ve Bulgaristan ile buluşturdum. Derginin amacı levanın TL karşısında değer kazanması sonucu bölgenin Trakya’ya yakın olması ve turizm amaçlı Bulgaristan’a kılavuzluk edip Trakya’ya turist yönlendirmeyi hedeflemektir. 2020 yılında Kırklareli’nde Down ve otizmli çocukların rol aldığı “Biz de sizin gibiyiz” filmini çektik, yapımcılığını üstlendiğim bu film basında da tüm çevrede de oldukça fazla ses getirdi 

Haberin Devamı

Harika, peki neden özel çocuklar?

Özel Çocuklar için gerçekleştirdiğim projede toplumda eksik gördüğüm konulardan yola çıkarak kaynaştırma öğrencilerinin okula alışma sürecinde diğer çocukları bilinçlendirmek, onlarında desteğiyle bu özel çocukların onlar için başarması zor olan her şeyi başarabileceklerini, çocukların ve velilerin görmelerini sağlamayı hedefledim.

Trakya’nın Kırklareli ilinde çekimleri gerçekleştirdik “Biz de Sizin Gibiyiz” farkındalık kısa filmi, down ve otizmli özel eğitimli çocuklarını, Trakya da ilk kez profesyonel oyuncularla bir araya getirip bu filmde buluşturdum.

Haberin Devamı

Oldukça güzel, peki bu filmde kimler yer aldı?

Filmde Sinan Bengier, Şenol İpek, Mehmet Çepiç ve Ece pirim gönüllerini koyarak rol aldılar. 28 Haziran tarihinde muhteşem bir galayla halkla buluşturduk filmimizi. Amacımız filmin okullarda yayınlanması, böylelikle hedeflediğimiz mesajımızı iletmiş olacağız.

BAŞARILI BİR KADIN GİRİŞİMCİNİN HİKAYESİ

Sevgili Dilek Türkiye’de Kadın Girişimci Olmak Nasıl?

Son yıllarda, kadınların, çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları, gelişen ekonomiler için “stratejik” bir öneme sahiptir. Çünkü iş dünyasında zengin olmanın, kullanılmayan potansiyeli etkin hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolunun, kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği gerek akademik çevrede gerekse iş dünyasında önemlidir. Yapılan çalışmalarda kadın girişimcilerin kişisel karakteristikleri; dinamik, bağımsız, özgüvenli, rekabetçi ve amaç yönelimli olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda kadınların ekonomik hayatta erkeklerin yanında yer almalarını sağlayacak politika ve projelere öncelik verilmesi ile onları ekonomik ve sosyal gelişmeye önemli katkılar sağlayan potansiyel güç haline getirmek mümkündür. Bununla birlikte kadınların, girişimcilik faaliyetlerinde önemli engellerle karşılaştıkları ve oldukça zorlandıkları ifade edilebilir.

Yalnız her zorluğa rağmen kadınların titizlikle, özveriyle birçok işi başarabileceklerini topluma göstermek gerekiyor. Hatta bu konuda da farkındalık yaratmak adına bir film çekmek istiyorum.

Kesinlikle katılıyorum bu görüşlerine ben de peki küçük bir ilçede büyük işleri başarmak zor oldu mu? Nasıl yaptın tüm bunları?

Çok kolay değil tabi, ama imkansız da değil. Kadınların en büyük destekçisi yine kadınlar olmalı. Desteklerle güzel işlere imzalar atılır. Güzel işleri gerçekleştirirken yerin ve mekanın çok önemli olmadığını düşünüyorum. Sadece hayal gücünüz geniş olsun ve isteyin. İşinizi severek yapın. Bütün bunları yaparken başarı gelecektir. Küçük ilçe ve beldelerde gerçekleştirmiş olduğum projelerde kurum ve kuruluşların destekleri çok önemli olmuştur.

 “Kadın isterse her yerde her ne engelle karşılaşırsa karşılaşsın her türlü zorluğun üstesinden gelebilir. Bu zorluklar kadın için engel olmamalı. Kadın üretmeli ve çalışmalıdır” diye eklemek istiyorum.

Çok teşekkür ediyorum. Kadın girişimcileri desteliyorum ve seni de yaptıkların ve bundan sonra yapacakların için tebrik ve takdir ediyorum.

Ben çok teşekkür ederim, benim için çok keyifli bir röportaj oldu.

 

Ümit ÜNKER

TEDi Eğitim ve Danışmanlık

Kıdemli Eğitmen ve Yazar

umitunker@tediegitim.com