Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Bakırköy’deki Malatya Sofrası, et yemekleri açısından son derece zengin olan Malatya mutfağının İstanbul’daki saygıdeğer bir temsilcisi

“Saygıdeğer” diyorum çünkü yemekler, Malatya’daki gibi pişiriliyor. Yani odun ateşinde ve uzun süre pişiyor. Yemeklerde kuyruk yağı ve tereyağı kullanılıyor. Malatya’dan tek farkı, oradaki gibi doğal beslenen kuzu kullanmamaları. Kıvırcık olduğu söylenen ama aslında melez olan Trakya besi kuzu kullanılıyor. (İstanbul’da sadece Konyalılar Etli Ekmek’te doğal beslenen Toros kuzusu bulabilirsiniz)

Yeme de yanında yat
Burada bir öğle yemeğine Aya Köfteli Kulak Çorbası’yla başlanabilir. Aya denmesi kuzu etinden minik köftelerin ayada, yani avuç içinde misket tanesi büyüklüğünde yuvarlanmasından. Un, yumurta sarısı ve tereyağıyla terbiye edilmiş, hafif sarımsaklı ve naneli çorba başarılı.
Ben Kiraz Yaprağında Ekşili Köfte’ye bayılıyorum. Kiraz yaprağının o mayhoş tadı, yarma bulgura çok yakışıyor. Aslında buna köfte değil dolma demeli çünkü etsiz. Kiraz yaprağı ve içi yarma bulgurla doldurulmuş dolmaların üzerine yoğurt, un, tuz ve erik ekşisinden koyu ayran kıvamında bir sos dökülüyor. Bu sosa bir de tuzlu tereyağından pembeleşene kadar kavrulan soğan ekleniyor.
Yeme de yanında yat cinsinden.

Neredeyse bir başyapıt
Bundan sonra bilimum odun ateşi fırında pişen et yemekleri denenebilir. Hepsi belli bir kaliteyi tutturuyor. Kuzu tandır, çatalı dokundunuz mu lime lime oluyor. Kuru değil. Et lezzeti alıyorsunuz.
Kağıt kebabının da kağıdın temas ettiği alt tarafı, özellikle lezzetli. Kuzunun ön kol tarafı tuzlanıp kağıda sarıldıktan sonra siniye konuyor ve kağıdın üzerine parça parça doğranmış kuyruk yağları dizildikten sonra odun fırınının kenarında 12 saat pişiyor. Eğer içine patlıcan, biber, domates iri iri doğranarak eklenirse buna Sebzeli Kağıt Kebabı deniyor. Neredeyse bir başyapıt.

Bu kadar iyi yemekler dururken...
Bu ikisinin dışında benim favorim Gereli Kebap. Gereli, fırında pişmiyor. Bir nevi Malatya işi tava. Köz patlıcan, domates, biber, sarımsak, tuzlu tereyağı ve kuşbaşı kuzu etiyle yapılıyor. Damakta eriyor yerken.
Diğer et yemekleri de iyi. Kuzu dolma, Kaburga dolma. İncik... Fiyatlar makul. Et yemekleri 12 TL civarında.
Kebaplar, dürümler, pideler de var burada. Ama ne yalan söylemeyim, denemek istemedim. Densizlikten değil, yersizlikten. Bu kadar enfes yemek dururken mideyi başka yerlerde de bulabileceğiniz kuru etlerle doldurmaya ne gerek var ki?

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME: H H H H (4)