Yazarlar Yıldız Kerte Karayel

Yıldız Kerte Karayel

16.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yıldız Kerte Karayel

Yıldız Kerte Karayel


       Dağıstan'daki kanlı olaylar ve Rusya'nın orası için bugünden itibaren sıkıyönetim ilan etmesi, Tengiz - Baku - Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nin şansını arttıran bir gelişme. Ruslar Dağıstan Başkenti Mahaçkale'den Çeçenistan Başkenti Groznıy'a (yeni adı: Cevher - Kale) ve oradan da Karadeniz kıyısındaki Novorosisk'e varan boru hattının genişletilmesine ve böylece kontrolü elde tutmaya uğraşıyor. Oysa önce Çeçenistan'da ve şimdi de Dağıstan'da patlak veren çatışmalar, bu güzergahın hiç de emniyetli olmadığını gösteriyor.
       Ancak buna "etme bulma dünyası" dahi denilebilir. Zira Kafkasya'da Çeçenistan ve Dağıstan harici beş çıbanbaşı daha var ki müsebbibi Moskovadır:
       DAĞLIK KARABAĞ: Rusya burada nüfuzunu devam etdirmek ve Azerbaycan'ın istikrarını bozup Türkiye'ye de bir dirsek atabilmek amacıyla ayrılıkçı hareketi yoğun biçimde destekledi. 120.000 Karabağlı Ermeni - hikmet - i Hüda! - yedi milyon Azeri'yi tepeledi. Fi'len Ermenistan'la birleşen bölgeden başka Erivan bugün Azerbaycan'ın yüzde yirmisini (yaklaşık 17.500 kilometrekare) işgal altında tutmaktadır.
       GÜNEY OSETYA: Kuzeyi Rusya'ya bağlı olan bu bölge Gürcistan'ındır. Ruslar 1992'de, öteden beri sadık bendeleri olan Osetleri Gürcistan'a karşı ayaklandırarak oraya da asker yerleştirdi.
       ACARİSTAN: Ruslar, aynı yıl Türkiye'ye bitişik olan bu Gürcü bölgesinde de aynı şeyi yapdı.
       KUZEY OSETYA: Yine 1992'de Kuzey Osetler ve İnguşlar birbirine girdi. Gerçi kendi egemenlik alanı olduğu için Moskova burada sükunet istiyordu ama "yanaşmaları" Osetler tek durmadı. Fitili ateşlenmemiş bir barut fıçısı.
       ABHAZİSTAN: 1993'de 80.000 Abaza (Abhaz) ayaklanıp 300.000 Gürcü'yü Bölge'den sürdü. Dünya buna parmak ısırdı! Rus askeri oraya da geri döndü. Bundan herkes kendine istediği dersi çıkarabilir. Ben karışmam!

Happy Birthday, Hitch..

       13 Ağustos Cuma, Ölümsüz Gerilim Üstadı Alfred Hitchcock'un 100. Doğum Yıldönümü'ydü. Bunu tes'id için "Hitch Baba"nın; Cary Grant'li, James Mason'lı ve Eva Marie Saint'li bir şaheserini yeniden "telezzüz" etdim: "North by Northwest"... "Yıldız Kerte Karayel" anlamına gelen bu ad aslında Shakespeare'den bir alıntıdır: "Rüzgar ancak Yıldız Kerte Karayel'den eserse adamakıllı oynatırım!" der Prens Hamlet... Bir mısır tarlasında bir uçakla "düello" eden, yahut Mount Rushmore Kayalıkları'ndaki cumhurbaşkanı heykelleri arasında dağ keçileri gibi hoplayan Cary Grant'i seyrederken anlarsınız ki rüzgar onun için de "Yıldız Kerte Karayel"den esmekdedir. 50'ler... "Soğuk" Savaş'ın en "sıcak" ve "açık" duyguların en "kapalı" olduğu yıllar...
       Son sahnede gece ekspresinin soluyarak o karanlık tünele girişi meğer iki Aşığın sevişmesini sembolize ediyormuş. Hitchcock bunu yıllar sonra bir gazeteciye ifşa etdi... Ve kulağına eğilerek ekledi: "Ama sakın kimseye söylemeyin!"