Yazarlar Yılmaz: "Eylemleri halk desteklemiyor"

Yılmaz: "Eylemleri halk desteklemiyor"

31.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılmaz: "Eylemleri halk desteklemiyor"

Yılmaz: Eylemleri halk desteklemiyor

Yalçın DOĞAN

NE idüğü belirsiz bir güruhun "her cuma yarattığı tedirginliğin" sonuna geliniyor. Çünkü, artık o güruh "ne idüğü belirli" durumda.
Başbakan Mesut Yılmaz'la dün sabah Başbakanlık'ta sohbet ederken, sekiz yıllık temel eğitimle birlikte başlayan "cuma eylemlerini" soruyorum. Yeşil bayraklar, çember sakallar, "şeriat istiyoruz" avazeleri arasında din ile ilgisi bulunmayan eylemlere Başbakan Yılmaz'ın yanıtı:
"Bu eylemler irtica bile değil, bir gurup provokatör ülkeyi karıştırmak istiyor. Bunların din ve ahlakla ilgisi yok. Asıl önemlisi bunların halkta hiç destekleri yok. Zaten eylemlere katılanların sayısı hızla azalıyor. İki hafta önce sadece İstanbul'da bu eyleme katılan beşbin kişi iken, dün bütün Türkiye'de 3 bin 700 kişi katıldı. Militanların da sayısı azalıyor. Sayıları azaldıkça, saldırganlıkları artıyor."
Bu militanların bağlantıları aranıyor. Eldeki bilgilere göre, "bunların hatta PKK ile bağlantılı olabilecekleri" üzerinde duruluyor. Çeşitli olasılıklar var, ama bir nokta kesin. "Bunların sekiz yılı bahane ederek halkı kışkırtmak istedikleri" ortada. Emniyetin çektiği fotoğraflarda "cami içinde sigara içenler, ayakkabıyla camiye girenler" belirlenmiş. Dinin gereklerini yerine getirmek isteyen kim böyle davranır camide?..
Bunların "örgüt bağlantıları" içinde ön plana "Milli Gençlik Vakfı" çıkıyor. Burada yapılan aramalarda "karases" Cemalettin Kaplan'ın ve RP'den danışıklı istifa eden Hasan Hüseyin Ceylan'ın kasetleri bulunuyor. Bu vakıfla ilgili yakında dava açılması söz konusu.

Başbakan Yılmaz bu olayları adım adım izliyor. CHP otobüsüne yapılan saldırı ile ilgili olarak İstanbul Valisi Kutlu Aktaş'tan bilgi aldıktan sonra dün sabah CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı arıyor ve "üç saldırganın yakalandığını" bildiriyor.
Yılmaz son eylemlerde ayrıca toplam 66 kişinin göz altına alındığını belirterek, bir sorum üzerine şunu söylüyor: "Emniyetçe alınacak ön tedbirler daha sıkı hale gelecek. Birkaç provokatörün ülkeyi rahatsız etmesine izin vermeyeceğiz."
Konuyu Başbakan Yılmaz değiştiriyor:
"Eylül ayında büyük bir ekonomi ve dış politika atağına geçiyoruz. Çok sayıda çeşitli ihaleleri sonuçlandıracağız. Enerjide bir dizi karar alacağız. Dış politikada farklı ve yoğun diplomatik girişimler olacak."
Yılmaz 8 - 11 Eylül'de Türkmenistan ve Kazakistan'a, 30 Eylül'de Almanya'ya gidiyor. Asıl önemlisi, "Kasım'da ABD Başkanı Clinton, Yılmaz'ı Amerika'ya davet ediyor."
Dün Özelleştirme Yüksek Kurulu toplanıyor. Sanayi Bakanlığı "çimentoda tekelleşme eğilimi" belirliyor ve rekabeti sağlamak üzere, bir çimento fabrikası farklı bir guruba veriliyor. Şimdi pusula ekonomiyi gösteriyor.

Yazara Email Y.Dogan@milliyet.com.tr