Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

kesiftutkunu@gmail.com

Tüm Yazıları

Şüphesiz bizler yaşadığımız şehirde, günlük hayatımızda hep belirli rotalar üzerinde gidip, genelde aşina olduğumuz görselleri gözlemliyoruz. Günlük koşuşturmalardan belki de yaşadığımız şehrin pek çok yerini bu anlamda, keşfetme şansına da sahip olamıyoruz. Tabii bizim gördüğümüz İstanbul ile, yurtiçinden veya yurtdışından gelen bir turistin İstanbul'u gözlemlemesi çok daha farklı bir durum... Bizim her gün görüp de kanıksadığımız pek çok konu, onlar için son derece ilgi çekici olabiliyor.

Peki ya İstanbul'u ziyaret eden ve burası dışında gidebileceği başka bir yeri olmayan kişi, hem hayat kavgası peşinde koşup, hem de bu şehri acaba nasıl gözlemliyor diye hiç düşündünüz mü?

Haberin Devamı

Bu anlamda "İstanbul'un Kadın Renkleri" isimli proje ilgimi çekti ve sizlerle paylaşmak istedim.

Kadir Has Üniversitesi’nin, Canon Eurasia’nın desteğiyle aralarında farklı kültürlerde yetişmiş savaş, şiddet, sömürü ve çeşitli mağduriyetler gibi birçok nedenle yaşadıkları yeri terk edip İstanbul’a sığınanların bulunduğu 10 kadına fotoğraf makinesi eğitimi verilip, objektiflerinden İstanbul'u fotograflamaları istenmiş.

Ve bu çalışmanın ürünleri de; 12 Nisan 2016'da, Kadir Has Üniversitesi'nde, "İstanbul'un Kadın Renkleri" isimli bir fotograf sergisinde halkın beğenisi için açılmış.

Çalıştılar, fotograf çekmeyi öğrendiler.

Daha önce hiçbir fotoğraf eğitimi olmayan İstanbul’un renklerini barındıran Ermeni, Suriyeli, LGBTİ gibi aidiyetlere sahip 10 kadın, Kadir Has Üniversitesi’nin fotoğrafçısı Ulaş Tosun’un koordinatörlüğünde 3 ay fotoğraf eğitimi aldıktan sonra kendi gözlerinden İstanbul’un renklerini ve gündelik hayatlarını fotoğrafladılar. Bu fotoğrafların altına ise Ayşe Karabat, Ayten Görgün Smith, Buket Uzuner, Esmeray, Müge İplikçi, N. Buket Cengiz, Nevşin Mengü, Pelin Batu, Sevda Alankuş, Şevval Sam gibi konuya duyarlı gazeteci, akademisyen, yazar ve iş dünyasından kadınlar, aldıkları ilham ile metin ve öyküler yazdı.

Felsefemize ve Sosyal Sorumluluk anlayışımıza uyan bir proje.

Sergi açılışında konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın : “İstanbul’un Kadın Renkleri projesi Kadir Has Üniversitesi’nin felsefesine ve sosyal sorumluluk anlayışına çok uyan bir proje. Görüyorsunuz, sergide yer alan her fotoğrafın altında bir öykü yer alıyor. Bu öyküleri yazanlar, fotoğraf çeken kişiyi tanımadan yazdılar bu metinleri. Bu noktaya dikkat çekmek istiyorum. Tamamen fotoğraf karesine bakarak ortaya çıkarılan metinler bunlar. O hikayeleri yazan yazarlarımızın varlıkları, isimlerini bu projeye ödünç vermeleriyle ve yazdıkları hikayelerle projeyi daha keyifli hale getiriyor.” dedi.

Haberin Devamı

Japon Kıyo Seyi felsefesi.
Serginin proje ortaklarından Canon Eurasia'nın, Satış ve Pazarlama Direktörü Saygın Süzen ise, “Canon olarak işe başladığımız günden beri aklımıza kazınan bir kelime var; Japonca ‘kıyo seyi’. Canon’un da felsefesi olan bu kelime ortak yarar için bir arada çalışmak anlamına geliyor. Fotoğraf kültürünü olabildiğince yaymak ve bunu da eğitim yoluyla yapmak amacıyla Kadir Has Üniversitesi ile birlikte “İstanbul’un Kadın Renkleri’ projesini hayata geçirdik. Bu projenin içinde olmaktan Canon olarak gurur duyuyoruz” dedi.

Fotoğrafları ile serginin mimarları oldular...
Halime Dede- Yaş: 34, Suriyeli 3 çocuk sahibi, Ev hanımı
Maryam Almahrous- Yaş: 33, 3 çocuk sahibi, Ev hanımı
Leyla Çim-Yaş: 33, 1 Çocuk sahibi, Ev hanımı
Nilüfer Akgül- Yaş: 28, Tasarımcı
Hülya Arslan- Yaş: 29, Muhasebeci
Merve Yavaş- Yaş: 29 Sigortacı
Karolin Sarı- Yaş: 40, Düğün Vaftiz Cenaze Organizatörü
Dilan Çetinkaya-Yaş: 18, Garson
Zeynep Bayraktar-Yaş: 22, Aşçı
Christelle Magne-Yaş: 26, İşsiz

Bu sıradışı sergiyi, Kadir Has Üniveritesi'nde ziyaret edebilirsiniz...

Haberin Devamı

Sarp ÖZKAR