Dünya Yeni cumhurbaşkanı Steinmeier

Yeni cumhurbaşkanı Steinmeier

13.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dün Federal Seçiciler Kurulu’nun düzenlediği seçimle Almanya’nın 12’inci cumhurbaşkanı seçildi. 1260 üyenin bulunduğu kurulda oyların 931’ini alan Steinmeier, ilk turda çoğunluğu elde etti. Steinmeier’in görevi 19 Mart’ta başlayacak.

Yeni cumhurbaşkanı Steinmeier

Oylamada, Sol Parti adayı Christoph Butterwegge 128, Almanya için Alternativ (AfD) partisinin adayı Alfred Glaser 42, Hür Seçmenler’in (Freie Wähler) adayı Alexander Hold 25 ve Korsanlar Partisi’nin adayı Engelbert Sonneberg ise 10 oy aldı. 103 delege ise çekimser oy kullandı. Steinmeier, Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU), Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ve kendi partisi Sosyal Demokratlar tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmişti.

Haberin Devamı


Almanya’da cumhurbaşkanının sadece sembolik yetkileri bulunuyor. Ülkede yönetim işlerine karışmaktan ziyade devleti temsil görevine sahip cumhurbaşkanı, resmi ziyaretlerde ülkeyi temsil etme işlevine sahip. 77 yaşındaki Almanya eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauch, yaşı nedeniyle ikinci dönemde cumhurbaşkanlığına devam etmeyeceğini açıklamıştı. Kuruldaki seçimde oy kullananlar arasında Alman Milli Takımı’nın teknik direktörü Joachim Löw, Türk asıllı yazarlar Feridun Zaimoğlu ve Ranan Demirkan, şarkıcı Peter Maffay, futbol hakemi Bibiana Steinhaus, yıldız Olivia Jones gibi isimler de yer alıyor.

‘Dış politikayla ilgili olacağım’

Almanya’da 2005-2009 ve 2013-2017 arasında dışişleri bakanlığı yapan Frank-Walter Steinmeier, “dış politikayla ilgilenen” bir cumhurbaşkanı olacağını söylemişti. Steinmeier, zaman zaman sivri açıklamalarıyla tanınıyor. Kısa süre önce Dışişleri Bakanlığı görevini devreden Steinmeier, 15 Temmuz darbe girişinin ardından ilk Türkiye ziyaretini 15 Kasım’da gerçekleştirmiş, ziyaret Türk makamlarınca “geç kalınmış bir adım” olarak eleştirilmişti.

Yazarlar