Ekonomi Yeni Havalimanı havadan ve karadan bir günde taşınacak

Yeni Havalimanı havadan ve karadan bir günde taşınacak

22.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, “Yeni Havalimanı’nın taşınma işlemi dünyada ‘big bang’ olarak tarif edilen şekilde bir günde gerçekleştirilecek. İşletmeyle ilgili de herhangi bir ortaklık düşünmüyoruz” dedi.

Yeni Havalimanı havadan ve karadan bir günde taşınacak

AA Finans Masası’na konuk olan Keskin, “Taşınma işlemi için İstanbul’un batısına ve kuzeyine olan trafiği belki bir müddet durduracağız. Çünkü havalimanı içinde bulunan araçların genişlikleri, süratleri günlük hayattakinden biraz farklı. Ayrıca teçhizatlar belki havadan emniyet desteğiyle taşınacak” dedi.

‘Vaktinde açılacak’

Başbakan Binali Yıldırım’ın Avrasya Tüneli’nin açılışında “İstanbul Yeni Havalimanı’nın 26 Şubat 2018’de devreye alınacağı” açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “İnşallah vaktinde İstanbulumuza, Türkiyemize ve bütün havacılık camiasına bu havalimanını kavuşturacağız” diye konuştu.

Keskin, “Havayolu şirketlerinden talepler gelmeye başladı. Emirates, Singapur, Korean, Özbekistan gibi birçok firma geri dönüş yaptı. Bazısı A380 ya da A350, bazısı da yeni nesil 787 gibi hava taşıtlarıyla operasyon yapacağını bildirdi. Yeni havalimanın bunlara operasyon yapabileceği imkanları sunmasından dolayı memnun oldular” dedi.

Keskin, “Günlük iniş kalkış sayısı yaklaşık 1.600-1.700 olacak. 114 uçağa yolcu köprüsü verilecek. 374 dar gövdeli ve 274 geniş gövdeli uçak ile 233 açık park pozisyonu mevcut olacak. 10.2 milyar euro’ya malolacak. Devlete 25 yıl boyunca 26.5 milyar euro kira ödeyeceğiz. Uçaklar havalimanına aynı anda iniş ve kalkış yapabilecek. Amerika, Uzakdoğu, Hindistan ve Çin’den havayolu şirketlerini getirmeye çalışacağız” dedi.

‘3.5 milyar yolcu’

Keskin, “25 yılın sonunda dünyanın yarısı kadar, yani 3.5 milyar yolcuyu ağırlamış olacağız. Tam manasıyla ezber bozan bir havalimanı olacakDünyanın en büyük duty-free alanını inşa ediyoruz. 100 bin kişi istihdam edilecek. Güvenlik üst seviyede olacak” dedi.