Teknoloji Yeni iOS hatası iPhone'ları çökertebilir ve Mesajlara erişimi devre dışı bırakabilir

Yeni iOS hatası iPhone'ları çökertebilir ve Mesajlara erişimi devre dışı bırakabilir

15.02.2018 - 19:19 | Son Güncellenme:

Hiç basit bir karakterin iPhone'u çökertmek için yeterli olacağını düşündünüz mü? İnanılmaz görünebilir, ama gerçekten öyle. Özel bir karakter, iPhone'ların çökmesine ve iOS’teki Mesajlar uygulamasına erişimin engellenmesine neden oluyor.

Yeni iOS hatası iPhoneları çökertebilir ve Mesajlara erişimi devre dışı bırakabilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Apple, 2017 yılından hemen önce şok edici derecede kötü yazılım sorunları yaşadı ve 2018'e pek iyi başlamamışa benziyor. iOS 11'de, bir iPhone'u çökerten ve iOS'taki Mesajlar, WhatsApp, Facebook Messenger, Outlook ve Gmail gibi popüler uygulamalara erişimi engelleyen yeni bir hata keşfedildi. İtalyan Blog Mobile World hatayı fark etti ve iOS 11.2.5 çalıştıran birden fazla iPhone'da başarıyla test etti. Aynı zamanda Safari ve Mesajlar'ın macOS sürümlerinde de çalıştığı görüldü.

iOS 11’de yeni bir hata keşfedildi. Teluguca dilinde bulunan özel bir karakterin cihazlara gönderilmesi, iPhone'ların çökmesine ve iOS’teki Mesajlar uygulamasına erişimin engellenmesine neden oluyor.

iOS bu dili algılayamıyor ve sistem dili algılama üzerine kurulu olduğundan hata ile karşılaşıp çöküyor. Mesajlar uygulamasına tıkladığınızda açılamıyor ve kendini yeniden başlatıyor. Çünkü uygulama özel karakteri yüklemeye çalışırken başarılı olamıyor. iPhone mesajlar uygulamasına tıkladığınız zaman, servise giremeden sürekli ana sayfaya yönlendirme alıyorsunuz.

Haberin Devamı

Facebook Messenger, WhatsApp, Gmail ve Outlook gibi üçüncü taraf uygulamalarda hata test edildi ve bir ileti alındığında bu uygulamaların devre dışı kaldığı görüldü.

Web erişimi etkinleştirilmediği sürece, WhatsApp gibi uygulamalar için sorun mesajını düzeltmek ve silmek zor olabilir. Telegram ve Skype'ın etkilenmediği söylendi. iOS 11.3’ün public beta sürümlerinde de söz konusu hata olumsuz sonuçlara neden oluyor. Apple önümüzdeki ilkbaharda yayınlanacak iOS 11.3 ile birlikte bu açığı tamamen kapatacak.

Garip karakterler, URL'ler veya videolar nedeniyle iOS'un çöküşü ilk değil. Geçen ay tek bir bağlantı iPhone'u dondurabilirdi. Ancak Apple iOS 11.2.5 sürümüyle onu çözdü. 2015'te küçük bir metin dizesi iMessage'ı devre dışı bıraktı ve bir yıl sonra 2016'da 5 saniyelik bir video iPhone'ları çökertti. Apple ayrıca Aralık ayında iPhone'ları çökerten bir iOS 11 hatası ile karşılaştı ve şirket hatanın başlamasından birkaç saat sonra önemli bir iOS güncellemesi yayınladı.

Haberin Devamı

Apple daha fazla güvenlik sorunu ve yazılım hatası ile karşı karşıya olduğu ve bu neden şirketin iOS 12'de yeni özelliklere kıyasla güvenilirlik ve performans üzerine odaklandığı bildirildi. Raporlar, Apple’ın iOS güncellemelerine yeni bir yaklaşım getirdiğini; mühendislere özellikleri tek bir büyük yıllık güncelleme içinde sunmak yerine, zamana yayma imkanı tanıdığını gösteriyor. Bazı özellikler geri itildiğinden, Apple hem iOS hem de macOS'ta keşfedilen güvenlik konularına daha fazla değinebilir.

Yazarlar