Çanakkale Yenilenebilir Enerji Çomü'de Tartışıldı

Yenilenebilir Enerji Çomü'de Tartışıldı

06.06.2017 - 16:39 | Son Güncellenme:

.

Yenilenebilir Enerji Çomüde Tartışıldı

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından "Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Elektrik Sistemine Entegrasyonları" konulu seminer düzenlendi.

Haberin Devamı

ÇOMÜ Enerji Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sermet Koyuncu, Mühendislik Fakültesi Turgut Özal Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerde yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji ile ilgili çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini söyledi

Günümüzde fosil yakıt kaynaklı elektrik üretiminin pazarda büyük bir pay sahibi olduğunu belirten Koyuncu, bu kaynakların kısıtlı olduğunu anımsattı.

Bunun için alınması gereken iki önlemden birincisinin enerjinin tasarruflu kullanımının gerektiği, ikincisinin ise yenilenebilir enerji teknolojilerinden üretilen elektrik payının mümkün olduğu limitlerde artırılması gerektiğine işaret eden Koyuncu, ÇOMÜ'de gerçekleştirilen enerji tasarrufu için akıllı camlar konusunda bilgi verdi.

Haberin Devamı

Yıldırım Enerji Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Turna ise mali ve teknik yönden zorlu elektrik pazarında esnekliğin önemli olduğunu söyledi.

Bu esnekliği sağlayacak en önemli teknolojilerin enerji depolama, hızlı devreye girmek ve çıkmak özelliklerine sahip doğal gaz kombine çevrim santralleri ve de ultra süper kritik buhar parametrelerine göre tasarlanan temiz kömür santralleri olduğunu ifade eden Turna, şunları söyledi:

"Enerji üretiminde yüzde 100 yani tümüyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan bir üretim filosunu tesis etmek ana hedeftir. Ancak bugünün teknolojisi ve maliyetleriyle bu geçiş ne yazık ki bugünden yarına olası değildir. Geçiş döneminde akıllı bir üretim karması hedeflenmesi ve ilk aşamada eski teknolojili en az yüzde 43'lük verim sağlayamayan termik santrallerin kapatılması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde yüzyılın sonu için hedeflenen kritik 2 derecelik sıcaklık artışı eşiğini sağlamamız mümkün görünmüyor. Paris İklim Zirvesinde alınan ve sadece yüzde 43 ve üzeri verime sahip santral yatırımlarına finansman verilmesi kararının küresel ölçekte yaygınlaşması önemli. Diğer yandan elektriğin iletilmesi hususundaki engelleri aşmak adına Avrupa ve de Türkiye'yi kapsayan bir süper elektrik şebekesinin hayata geçirilmesinin, 100 yıl içinde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçişte en önemli ve en kritik adımlardan biri olduğunu düşünüyorum."

Haberin Devamı

Seminere, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Ceylan Zafer, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.