Adana Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman: Kalpazanlığın ağır cezası var

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman: Kalpazanlığın ağır cezası var

16.04.2024 - 15:15 | Son Güncellenme:

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman: Kalpazanlığın ağır cezası var

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman: Kalpazanlığın ağır cezası var

Nuri PİR-Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)- ADANA Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, piyasada sahte altın üretiminin arttığı ve bazı kuyumcuların düşük miktarlarda kar etmek için bu altınları bilerek alıp-sattığı iddialarına yönelik açıklama yaptı. Başman, sektördeki zorluklara rağmen ismine ve milyonlarca liralık sermayesine zarar vermek istemeyen hiçbir kuyumcunun 200-300 lira kar için ağır yaptırımları olan sahte altın ticaretine yönelmeyeceğini belirterek, "Kalpazanlığın hem maddi hem manevi ağır cezası var" dedi.

Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin'nin son dönemde küçük atölye tarzı yerlerde sahte altın üretimi yapılıp bazı kuyumcularda da satıldığı yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Bu sorunun 50 yıldır zaman zaman yaşandığını dile getiren Başman, her sektörde olduğu gibi kuyum sektöründe de tek tük bunun gibi sahtekarlıklar yaşanabildiğini ve kalpazanlığın hem maddi hem manevi ağır cezası olduğunu anlattı. Sahte altına karşı kuyumcuların deneyimli ve birikimli olduğunu aktaran Başman, ismine ve milyonlarca liralık sermayesine zarar vermek istemeyen hiçbir kuyumcunun 200-300 lira kar için sahte altın ticaretine yönelmeyeceğini belirtti. Başman, denetimlerin sıklaştırılmasını istedi.

'1 KİLODA 17-18 GRAM FİRE'

Sadece İstanbul’daki darphane tarafından üretilen çeyrek, yarım ve tüm altınların arzında büyük sıkıntılar yaşandığı için sektörün zor günler geçirdiği anlatan Başman, “Darphane eleman ve donanım yetersizliği nedeniyle günde 500 kilo altın üretebiliyor. 81 ildeki kuyumcular bu altınları sadece İstanbul’daki darphaneden alabiliyor. Üstelik 1 kiloda 17-18 gram fire veriliyor. Bu firenin düşürülmesi için görüşmelerimiz oldu ancak başarılı olmadı. Çeyrek, yarım ve tam altınları sadece İstanbul’dan almak yerine şehirlerde devlet bankalarından biriyle alabilirsek sıkıntıların üstesinden biraz gelebiliriz. Ayrıca, yeni cihazlar, makineler ithal ettiklerini söylüyorlar ancak onların da montaj süresi sürekli uzuyor. Üretimin günlük 18 tona çıkarılacağını söylüyorlar ancak bunun bir an önce halledilmesi lazım. Mevcut günlük 500 kilo üretim sadece Adana’nın bile ihtiyacına yetmiyor” dedi.

Yaşanan sorunlara karşın yatırım amaçlı çeyrek, yarım ve tam altın biriktiren vatandaşlara önerilerde bulunan Başman, “Vatandaşlarımıza Adana’mızın ince tel bilezikleri, içi dolu veya burma bileziklerini öneriyoruz. Bunların ulaşımı daha kolay ve gram maliyetleri daha uygun. Artış zamanlarında borsadaki fire payı daha az. O nedenle bunları alacak olurlarsa, aynı hedefe ulaşacaklarını ifade ediyoruz” diye konuştu.

‘HER KUYUMCUYA GÜNDE 1 TAM ALTIN DÜŞÜYOR’

Kuyumcu Bülent Dalyan ise Türkiye’de 32 bin kayıtlı kuyumcu bulunduğunu belirterek, her kuyumcuya günlük 1 tam altının düştüğünü, bunun da yetmediğini kaydetti. Dalyan, “Türkiye'de on tane büyük altın rafinerisi şirketimiz var. Üretimi darphane tekelinden, özel sektöre açıp, arzı sağlamak çok sıkıntılı bir şey değil. Şu an kısıtlı ve kotalı arzın sorununu biz her gün çekiyoruz. Bunu yetkililere sürekli iletiyoruz ancak bir çözüm bulunamıyor” ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI