Adana Çukurova Üniversitesi’nde tescillenen patent ticarileştirildi

Çukurova Üniversitesi’nde tescillenen patent ticarileştirildi

09.05.2024 - 11:05 | Son Güncellenme:

Çukurova Üniversitesi’nde tescillenen patent ticarileştirildi

Çukurova Üniversitesi’nde tescillenen patent ticarileştirildi

ADANA,(DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kuvvetli’nin buluşçu olduğu “Monte Edilebilir Skuter Güvenlik Ekipmanı” konulu tescil alan patenti, bir şirket tarafından devir alınarak ticarileştirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan ölümlü ya da yaralamalı kaza istatistiklerine göre geçen yıl 1840 elektrikli skuter kazası oldu ve bu kazalarda 1554 sürücü yaralanırken 8 sürücü hayatını kaybetti. Bu durum, skuter kullanımına özel güvenlik ekipmanı ihtiyacı doğurdu. Çukurova Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu dört üniversiteden araştırmacılar tarafından konuyla ilgili bir ekipman geliştirilerek patentlendi. Hem pratik bir şekilde güvenlik sağlayacak, hem akıllı ve hem de hijyenik olan ürünle birlikte daha güvenli skuter yolculuklarının mümkün olması hedefleniyor.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kuvvetli’nin buluşçu olduğu “Monte Edilebilir Skuter Güvenlik Ekipmanı” konulu tescil alan patenti, bir şirket tarafından devir alınarak ticarileştirildi. Çukurova Üniversitesinde ilk kez, tescillenen patentin ticarileştirildiği ve skuter kaynaklı kazalardaki kayıpların azalmasının amaçlandığı patentin devir sözleşmesi Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ile şirket yöneticisi Mümtaz Birpınar tarafından imzalandı. Prof. Dr. Tuncel, Çukurova Teknokent bünyesinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisi’nin Üniversite-Sanayi işbirliğinin artırılması noktasında, sanayinin ihtiyaç duyduğu yeniliklerle Çukurova Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Prof. Dr. Tuncel, emeği geçenleri kutladı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Yazarlar