Antalya Antalya'da yaşayan her 350 kişiden 1'i hemodiyalize giriyor

Antalya'da yaşayan her 350 kişiden 1'i hemodiyalize giriyor

12.05.2024 - 13:19 | Son Güncellenme:

Antalya'da yaşayan her 350 kişiden 1'i hemodiyalize giriyor

Antalyada yaşayan her 350 kişiden 1i hemodiyalize giriyor

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)- İKİNCİ Akdeniz Diyaliz Sempozyumu'nda hem hemşireler günü hem de anneler günü kutlandı. Mesleki deneyimlerin artırılmasının amaçlandığı sempozyumda konuşan Antalya Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr. Emre Asiltürk, “Antalya'da yaklaşık 600'ü kamuda olmak üzere 2 bine yakın hemodiyaliz hastası var. Bu da Antalya'da yaşayan her 350 kişiden birinin hemodiyaliz ihtiyacı olduğunu gösteriyor" dedi.

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Türk Nefroloji Derneği ve Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği tarafından 2. Akdeniz Diyaliz Sempozyumu yapıldı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Salonu'nda düzenlenen sempozyuma Antalya Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr. Emre Asiltürk, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özge Mengi Baş, Türk Nefroloji Derneği ve Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği Başkanı Tülay Aksoy, Türk Nefroloji Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Ayça İnci, diyaliz merkezi çalışanları ve çok sayıda kişi katıldı. Müzik dinletisi ve dans gösterileriyle başlayan sempozyumda Hemşirelik Haftası ve Anneler Günü kutlamaları dolayısıyla diyaliz merkezlerinde çalışan sağlıkçılar için kişisel gelişim, hukuki haklar ve mesleki deneyimlerin arttırılması amaçlandı.

MESLEKİ DENEYİMLER ARTIRILIYOR

Uzm.Dr. Emre Asiltürk, sempozyuma Burdur ve Isparta'da çalışan sağlık çalışanlarının da katıldığını anlattı. Herkesin anneler ve hemşireler gününü kutlayan Asiltürk, “Hemşirelerimizin bu meslekte önemini vurgulamak ve sorunlarına çözüm arayışlarını geliştirmek istedik. Hemşireler, sağlık hizmet sunumumuzun temel bileşenlerinden biridir. Sağlık hizmetlerinin her aşamasında hemşire tedavinin kesintisiz ve sürekliliğin sağlanmasının başlıca unsuru. Hemodiyaliz hemşireliği de en özelleşmiş bilgi gerektiren ve spesifik alanlardan biridir. Kendi alanında gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Genç yaşta insanların diyaliz ihtiyacı bulunuyor ve bu hastaları iyi yönetmek gerekiyor. Dolayısıyla hemodiyaliz hastaları haftanın 3 günü birkaç saatini bu alanlarda geçiriyor" dedi.

ANTALYA'DA 2 BİNE YAKIN DİYALİZ HASTASI

Antalya'daki hemodiyaliz istatistikleri hakkında bilgi veren Uzm.Dr. Emre Asiltürk, “Antalya'da yaklaşık 600'ü kamuda olmak üzere 2 bine yakın hemodiyaliz hastası var. Bu da yaklaşık Antalya'da yaşayan her 350 kişiden birinin hemodiyaliz ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Biz hemodiyaliz hizmetini 540 cihazla sürdürüyoruz. Bu da yaklaşık her 4 hastaya 1 cihaz anlamına geliyor. Yeni açılan Antalya Şehir Hastanesi, Döşemealtı Devlet Hastanesi ve açılacak diğer hastanelerimizde inşallah en kaliteli, en geniş ortamlar artırılmış olacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI