Merkez Kafkas Arısı için özel kovan üretiliyor

Kafkas Arısı için özel kovan üretiliyor

14.05.2024 - 09:34 | Son Güncellenme:

Kafkas Arısı için özel kovan üretiliyor

Kafkas Arısı için özel kovan üretiliyor

Dinçer AKTEMUR/ARDAHAN, (DHA)- ARDAHAN’da Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü ahşap atölyesinde, arı yetiştiricilerinin ihtiyacını karşılamak için Kafkas arısına özel kovan ve çerçeve üretimi yapılıyor. Kurum müdürü Sinan Aydın, sezonda yaklaşık 2 bin adet organik kovan üreterek yetiştiricilere tanesini bin 400 liradan sattıklarını söyledi.

Kafkas arı ırkının gen merkezi Ardahan’da arıların oğul verme dönemi yaklaşırken, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Gen Merkezi Müdürlüğüne ait atölyede yetiştiricilerin ihtiyacını karşılamak için kovan ve çerçeve üretimi hız kazandı. Büyük tomrukların işlenerek kovana dönüştürüldüğü atölyede yetiştiricilerin ihtiyacını karşılamak için dışı boyalı, içi tamamen organik olan kovanlar üretiliyor.

Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, sezonda yaklaşık 2 bin adet kovan ürettiklerini, bu kovanları çift kat ve içinde çerçeveleriyle birlikte kayıtlı arı yetiştiricilerine bin 200 liradan sattıklarını söyledi. Aydın, "1969 yılından beri kovan üretim atölyemiz aktif halde çalışmakta olup, kovanları çam ağacından üretimi devam etmekte. 2024 yılı arıcılık sezonu içinde arıcılarımızın istifasına sunacağımız, iki katlı içinde 20 çerçevesiyle birlikte dışı boyalı, içi boyasız tamamen organik olarak kovanları arıcılarımızın kullanımına sunuyoruz. Kış döneminde parça bazlı üretim yapıyoruz, yıllık üretimimiz bin 500, 2 bin adet civarındadır. Girdi maliyetlerini hesaplayarak, üreticiye en makul düzeyde olmak üzere bu sezon iki katlı kovan ve 20 adet boş çerçeve olarak bin 400 liradan satışımı devam etmektedir" diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI