Edirne Balkanların iş insanları Edirne'de forumda bir araya geldi

Balkanların iş insanları Edirne'de forumda bir araya geldi

18.04.2024 - 16:39 | Son Güncellenme:

Balkanların iş insanları Edirne'de forumda bir araya geldi

Balkanların iş insanları Edirnede forumda bir araya geldi

Umut IŞIK/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de 11 Balkan ülkesinden iş insanlarının katıldığı 'Balkan İş Forumu' düzenlendi. Edirne Valisi Yunus Sezer, "Bu bizim iş forumu adına, ticaret adına, sanayi adına bir başlangıcımız. Şu anda 240 firmanın katılımıyla bunu gerçekleştiriyoruz, sonbaharda inşallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakın iş insanını bir araya getireceğiz" dedi.

Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu ev sahipliğinde, Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Kosova ve Sırbistan'ın da aralarında bulunduğu 11 Balkan ülkesinden iş insanlarının katıldığı 'Balkan İş Forumu' Edirne'de düzenlendi. Bu ülkeler ile Trakya bölgesi arasındaki dış ticarete konu olan başta hazır giyim, tarım makineleri, gıda, ambalaj, alüminyum, toptan tüketim ve perakende, yaş sebze ve meyve ihracatı, turizm, orman ve kereste ürünleri, inşaat malzemeleri ile sağlık turizmi sektör temsilcilerinin bir araya geldiği forum, Meriç Nehri kıyısındaki bir tesiste yapıldı.

Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin tarihin her devrinde önemli ve kritik sınır kentleri arasında bulunduğunu belirterek, "Edirne'miz tarih boyunca çok önemli bir lokasyona sahip bir şehir olmuştur. Bu kadim şehir, tarihin her devrinde bütün medeniyetlere çok önemli ve kritik bir ev sahipliği yapmıştır. Bugün de ülkemiz açısından ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı konumundadır. İkisi Yunanistan'la, ikisi Bulgaristan'la 4 gümrük kapımız var. Özellikle Kapıkule Gümrük Kapısı, dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonunun olduğu ikinci kapı olarak biliniyor. Bu potansiyelinin de her sene yüzde 15 artırarak üzerine koyuyor. Bu Avrupa'nın ötesinde ticaretin, sanayinin ve üretimin çok arttığının göstergesi. Ticaretin ve sanayinin bu topraklarda giderek artacağını gösteriyor. Trakya bölgemiz gerçekten hem tarım açısından hem de stratejik konumu açısından çok önemli bir bölge. Edirne olarak bir tane organize sanayi bölgesi vardı. Geçtiğimiz 6 ay içerisinde 3 tane daha organize sanayi bölgesinin temelleri atıldı ve hızlı bir şekilde devam ediyor" dedi.

'240 FİRMA, 2 BİN İŞ İNSANINI BİR ARAYA GETİRECEĞİZ'

Edirne'de tarım, ticaret, sanayi, kültür, spor ve diğer alanlarda bir köprü olma vazifesine talip olduklarını söyleyen Sezer, "Balkan Şehirleri İş Birliği Platformu'nun kuruluş amacı da budur. Edirne'nin, tarihi olarak üstlenmiş olduğu misyonu ete ve kemiğe büründürmeyi amaçlıyoruz. Burada köprüler var. Köprüler tarihi Edirne'nin sembolü değil, tüm Balkanların sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkarıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu manada 3 ay önce kurulan Edirne Balkan Şehirleri İş Birliği Platformu, çok güzel bir faaliyet planı çerçevesinde çalışmalarını devam ettiriyor. Bugün de Balkanlardan gelen, Trakya'dan gelen güzel iş insanlarının katılımıyla bu forumu düzenliyoruz ve kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Bu bizim iş forumu adına, ticaret adına, sanayi adına bir başlangıcımız. Şu anda 240 firmanın katılımıyla bunu gerçekleştiriyoruz, sonbaharda inşallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakın iş insanını bir araya getireceğiz. Balkanlardaki sanayi ve ticaret bakanlarımızı, Türkiye'deki oda ve borsaları burada toplamayı hedefliyoruz. Biz Edirne olarak kendi potansiyelimizin her alanda yüzde 10'unu kullandığımızı düşünüyoruz. Bu alanda da biz yüzde 10 potansiyelimizi yüzde 100'e çıkartmak hatta onun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

'EDİRNE BALKANLARIN AYRILMAZ PARÇASI'

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne'nin yüzyıllardır farklı kültürlerin, farklı inançların bir arada özgürce ve kardeşçe yaşadığı bir kent olduğunu ve 6 sınır kapısı ile Türkiye'nin batıya açılan yüzü, üretim, ihracat açısından önemli bir merkez konumunda olduğunu dile getirdi. Akın, "Türkiye'de çeltik ve ayçiçeği üretiminde birinci olan Edirne'miz önemli bir tarımsal üretim merkezi, 6,5 milyonun üzerinde yerli yabancı turist ve ziyaretçiyle önemli bir turizm merkezidir. Bu özelliklerin yanı sıra Edirne, Balkanlarla tarihi, kültürel ve insani bağlarını koparmayan, kendini Balkanların ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehirdir. Edirne'mizin bu yönü hiç kuşkusuz Balkan coğrafyası ile kökleri geçmişe dayanan kardeşlik, dostluk, komşuluk ve bazı ülkelerle sağlanan müttefik bağlarıyla da güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Yapılan bu toplantı ve sonucunda sağlanacak iş birliği neticesinde Balkanların aynı anda faaliyet gösteren ve üretim yapan pek çok firma birbirini tanıyarak, ticari ilişkilere girecektir. Küreselleşen dünyada artık bu bir zorunluluk haline gelmiştir. Üretimi ülkelerin tek başına yapmak yerine, güçlerini birleştirerek yapması çok daha anlamlı olacaktır. Bu birliklerin ve formların artması yönünde Edirne Belediyesi ve Balkan Ülkeleri ile İş Birliği Platformu aracılığıyla çalışmalarımız artacak devam edecektir" ifadelerini kullandı.

'YÜZLERCE YIL BİRLİKTE YAŞIYORUZ'

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, bölgedeki iş insanlarının Balkanlarda yeni pazarlara açılması, karşılıklı ticari faaliyetlerde bulunması için tüm desteği sağlayacaklarını söyledi. Trakya'nın Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı olduğunu belirten Irmak, "Bu platformun ticari ve ekonomik hedeflerini desteklemeyi üstlendik. Odamız, bölgemizin en eski ve en köklü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Balkan ülkeleri ve iş çevreleri ile en büyük networke sahip bir kurumdur. Geçmişte gerçekleştirdiğimiz benzeri iş insanları buluşmaları, ikili iş organizasyonları, heyet programları, fuar ziyaretleri, AB ile ciddi bir iş ağı edindik. Ne mutlu bizlere ki bugün buradan Balkan ülkelerinden aramıza katılan birçok tanıdık sima görüyorum. Bu dostluğumuz, geçmişte bölgelerimizin ekonomik işbirliğini tesis etmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz ortak çabalara dayanmaktadır. Bizler şimdi olduğu gibi şimdiden sonra da bölgemiz iş insanlarının Balkanlarda yeni pazarlara açılması, karşılıklı ticari faaliyetlerde bulunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu iş forumu takip eden zamanlarda daha büyük bir birlikteliğe ve daha sağlam bir teşkilat yapısına kavuşur. Trakya'mız ülkemizin Balkanlara açılan kapısıdır. Bu coğrafyada yüzlerce yıldır birlikte yaşadık bundan sonra da birlikte yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

İki gün sürecek forumda iş insanları karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI