Merkez Down sendromlu gençler, 'Bizim Uşaklar Burada' projesiyle becerilerini geliştiriyor

Down sendromlu gençler, 'Bizim Uşaklar Burada' projesiyle becerilerini geliştiriyor

17.10.2023 - 16:22 | Son Güncellenme:

Down sendromlu gençler, 'Bizim Uşaklar Burada' projesiyle becerilerini geliştiriyor

Down sendromlu gençler, Bizim Uşaklar Burada projesiyle becerilerini geliştiriyor

Mehmet Can PEÇE/RİZE,(DHA)- RİZE’de down sendromlu gençler, Engelsiz Sanat ve Yaşam Merkezi bünyesinde başlatılan 'Bizim Uşaklar Burada' projesi kapsamında, kentin en işlek çay ocağında tezgahtarlık, garson ve komilik yaparak sosyalleşip, becerilerini geliştiriyor.

Rize Engelsiz Sanat ve Yaşam Merkezi, kentteki down sendromlu gençlerin kişisel gelişimi için ‘Bizim Uşaklar Burada' projesi başlattı. Proje kapsamında kentin en işlek çay ocağında garson, komi, baristalık ve tezgahtarlık yapan gençler, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayıp, sohbet etme fırsatı buluyor. Yaşları 18 ile 33 arasında değişen gençler, çalışanların da yardımıyla çay ocağını kendileri işletiyor. Müşterilere çay servisi yapıp, kasada ödeme alan genç, etkilikle sevinç yaşıyor. Proje kapsamında sosyalleşerek becerileri geliştiren gençlerin, kişisel gelişimlerinin artırılması hedefleniyor.   

'BİZİM HEDEFİMİZ MAKSİMUN BAĞIMSILZIK'

Proje hakkında bilgi veren Engelsiz Yaşam Derneği Sorumlusu Filiz Bayraktaroğlu, "Burada bizimle bir sene vakit geçiren çocuklarımız var. Bizim belediye sosyal tesislerimizle ilgili böyle bir proje başlattık. Burada çalışabileceğini düşündüğümüz gençlerimi buraya getirdik. Burada hem çay satış standında hem de garsonluk yapan arkadaşlarımız var. Dönüşümlü olarak diğer arkadaşlarımızda buraya getireceğiz. Burada uzman arkadaşlarımız ile birlikte çocuklarımızı gözlemleyerek eksikliklerini gidermeye çalışacağız.  Bugüne kadar böyle bir ortamda hiç çalışmadılar. Buradaki arkadaşlarımızın sosyal hayata daha fazla adapte olmaları sağlayacağız. Bizim hedefimiz maksimum bağımsızlık. Bu konuda daha fazla destek vereceğiz” diye konuştu.

BÜTÜN TESİSLERE YAYILACAK

Rize Belediyesi Sosyal Çalışmalardan sorumlu Belediye Meclis Üyesi Burak Çakıroğlu da, projenin belediyeye ait tüm tesislerde hayata geçirileceğini ifade ederek, "Çok değerli bir sosyal sorumluluk projesi oldu. Ailelerimiz, hepimiz son derece mutluyuz. Projenin hiçbir sınırlaması yok. Elimizden geldiği kadar devam edeceğiz. Pilot uygulamayı Cumhuriyet Meydanı'ndaki tesiste başlattık. Bütün tesislerde uygulamaya koyacağız” dedi.

'SON DERECE MUTLUYUZ'

Merkez sayesinde oğlunun bir yılda çok fazla geliştiğini kaydeden baba Osman Buyuran ise, "Oğlum sadece evde oturuyordu. Son bir yıldır aldığı çalışma ile şimdi şarkı söylüyor. El becerisi ile bileklik dahi yapıyor. Oğlum için, bizim için son bir yıl çok güzel. Allah destek veren herkesten razı olsun. Son derece mutluyuz” dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI