Ekonomi 'Yereli katla ucuzu yakala'

'Yereli katla ucuzu yakala'

24.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Fiyatlara ucuzluk getirmesi amaçlanan hal ve perakende düzenlemesiyle ilgili görüşünü açıklayan Pakdemirli, “Zincir marketlerde yüzde 1 olan yerel ürün zorunluluğunu yüzde 20-25’e taşıyabilirsek verimliliği yakalayabiliriz” dedi.

Yereli katla ucuzu yakala

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ulusal zincir marketlerde yerel ve coğrafi işaretli ürün satma mecburiyetinin yasal olarak yüzde 1 olduğunu, bunun yüzde 20-25 seviyesine taşınması halinde hem ciddi bir verimlilik yakalanabileceğini hem de yerel kalkınmaya katkı sağlanabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı, NTV ve Özgencil Grup işbirliğiyle ikincisi düzenlenen Ege Ekonomik Forum’unda, hal yasası ve perakende yasası çalışmalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Tarlada ürün 1 lira, tüketicide 4 lira. Burada verimsizlikleri ne yapacağız? Yüzde 10-12 tarlada, yüzde 25-30 halde, yüzde 10 markette, yüzde 10 civarı da evde kayıp var. Aslında değer zincirinde ürünün yüzde 50’sini kaybediyoruz. İşte doğru hal yasası, doğru perakende yasası, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bana göre, İzmir Yelki’deki köylü vatandaşım oradaki ulusal zincir markette ürününü, sebzesini, meyvesini satabilmeli. Bununla ilgili ben perakende sektöründen geldiğim için hepsinin genel müdürleriyle konuşuyorum. Coğrafi işaretli bir ürün veya yerel ürün satma mecburiyeti yasal anlamda yüzde 1 ama biz bunu yüzde 20-25’ler seviyesine taşıyabilirsek hem yerel ekonominin kalkınmasını hem de ciddi bir verimliliği yakalayabiliriz. Bu ürün taşınırken üç defa elleçlenmeyecek, üç defa mazot, işçilik ödenmeyecek. Bunları da mutlaka hesaba katıyor olmamız lazım.”

Haberin Devamı

Toplulaşma önerdi

Pakdemirli, Türk tarımında ortalama işletme büyüklüğünün 6 hektarken Fransa’da 40, İngiltere’de 95 hektar olduğunu, ölçeği artırmak için toplulaştırma konusunda önemli adımlar attıklarını, ancak bunun dışında kooperatifler ve birliklerin de devreye girmesini istediklerini bildirdi. Yozgat’ta ziyaret ettiği Kabalı köyünde üreticinin bir araya gelerek arazilerini toplulaştırdığını, oluşturulan meyve bahçesiyle gelirini katladığını belirten Pakdemirli, bu güzel örneğin yaygınlaştırılması gerektiğini aktardı.

Ege Forum buluşturdu

Daha gelişmiş bir Ege ve Türkiye için yol haritası, 2. Ege Ekonomik Forum’da çizildi. Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) bölge ortaklığı ve NTV & Özgencil işbirliğinde, ‘Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon’ yaratmak amacıyla gerçekleştirilen Ege Forum iki gün boyunca İzmir’e hareket getirdi. Forum iş insanları, siyasetçiler ve sivil toplum temsilcilerini buluşturdu.

Haberin Devamı

Çiftçilere yarım milyarlık destek

Bakan Pakdemirli dün itibariyle çiftçilere toplam 490 milyon liralık destek ödemesine başladıklarını açıkladı. Söz konusu meblağ ile 2018 için planlanan destekleme ödemelerinin yüzde 88’i tamamlandı. Ödemelerin dağılımı ise şöyle:

- Organik tarım kapsamında 74 ildeki 51 bin 443 üreticiye 143.7 milyon lira.
- Hayvan genetik kaynaklarının geliştirilmesine yönelik olarak 37.5 milyon lira.
- Biyolojik ve biyoteknik mücadele için 9.4 milyon lira
- Süt tozu ve çiğ süt için 12.9 milyon lira.
- Kırsal kalkınma ekonomik yatırımlar ile bireysel basınçlı sulama desteği olarak 80.7 milyon lira.
- IPARD ulusal katkı payı olarak 40 milyon lira.
- Tarım sigortaları desteği olarak 149.3 milyon lira.
- Tarımsal danışmanlık desteği olarak 13.1 milyon lira.
- Çiftlik muhasebe veri ağı katılım desteği olarak 3.4 milyon lira.

Yereli katla ucuzu yakala

Et ithalatı 2021’de biter

Ucuz eti sosyal sorumluluk olarak gördüklerini belirten Pakdemirli, 81 ilde teşkilatı olan 3 büyük markette 29 liradan kıyma, 31 liradan kuşbaşı et satışlarının süreceğini belirtti. Türkiye’nin aylık et tüketiminin 100 bin ton olduğunu kaydeden Pakdemirli, “Önümüzdeki 6 ay içinde kasaplık hayvanlarla ilgili herhangi bir ithalatımız olmayacak. 2021 yılı içinde artık Türkiye tamamen bu konuda ithalata bağımlı olmaktan kesinlikle çıkacak” dedi.