Muğla Yerli Bambudan "Caretta" Bisiklet

Yerli Bambudan "Caretta" Bisiklet

25.11.2017 - 13:03 | Son Güncellenme:

Muğla'da mimar Melodi Simay Acar'ın, bir evin bahçesine kurulan atölyede yerli bambudan "Caretta" adı verilen bisiklet yaptı Acar: "Özel olarak Dalyan'dan kesilen bambulardan bisikleti yaptık. Dalyan'ın özel carettası ortaya çıktı"

Yerli Bambudan Caretta Bisiklet

MUĞLA (AA) - OSMAN AKÇA - Muğla'nın Ortaca ilçesinde yüksek mimar Melodi Simay Acar, bir evin bahçesine kurulan atölyede yerli bambudan "Caretta" adlı bisiklet yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Haberin Devamı

Endonezya'da gördüğü bambu mobilyalardan esinlenen Ersin Soylu, Dalyan Mahallesi'ndeki evinin bahçesini bambu bisiklet atölyesine çevirdi.

Hazırladığı kalıpla bambu bisikletin dizaynını gerçekleştiren, malzemeyi yurt dışından getirten Soylu, kişiye özel üretim yapıyor. Soylu'nun yanında işin inceliklerini öğrenen bambu bisiklet meraklıları arasında mimar Melodi Simay Acar da bulunuyor.

Acar, uzun uğraşlar sonunda yerli bambudan bisiklet yapmayı başardı. Acar'ın yaptığı bisiklete "Caretta" ismi verildi.

İstanbul'da yaşayan Acar, AA muhabirine, mayısta gelmeye başladığı bambu bisiklet atölyesinde çok şey öğrendiğini söyledi.

Yerli bambudan bisiklet yapma fikri oluştuktan sonra aralıksız bir çalışma içine girdiğini anlatan Acar, proje aşamasında Soylu'nun kendisini çok desteklediğini belirtti. Acar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bisikletin fren maşası ve gidonunda bambudan farklı bir sistem oluşturmaya çalıştık. 10 günlük çalışmayla bisikletin kadrosunu ortaya çıkardık. Sonraki gelişimde maşayı yaptık. Hepsi için uzun uzun çalışmamız gerekti. Başarılı olduk. Özel olarak Dalyan'dan kesilen bambulardan bisikleti yaptık. Dalyan'ın özel carettası ortaya çıktı. Bisiklete 'Caretta' ismini Dalyan'ın simgesi olduğu için verdik."

Soylu ise dünyada bambudan el yapımı bisiklet imal eden ender kişilerden olduğunu belirtti.

Malezya, Endonezya ve Vietnam'dan getirdikleri bambuları kullandıklarını dile getiren Soylu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 'Buna benzer bambular bulabilir miyiz?' araştırmasına girdik. Dalyan'da bu bambuları bulduk. Bisiklet yapımı için bir bambunun en az 5 yıl dalında durması gerekiyor. İlk yıllar Dalyan bambusu bisiklet yapımına imkan vermese de mimar Acar, bunu başardı.Tamamen yerli bambulardan oluşan 'Caretta' ile çok güzel bir bisiklet ortaya çıktı."

Soylu, bambu bisiklet yapımı için kurslar düzenlediklerini de sözlerine ekledi.