Ekonomi Yerli malına özel logo geldi

Yerli malına özel logo geldi

19.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de üretilen mallar etiketlerindeki özel logodan anlaşılacak. Ticaret Bakanlığı, yerli üretim için farkındalık oluşturacak uygulamanın istikrara katkı sağlayacağını belirtti.

Yerli malına özel logo geldi

Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde, Ticaret Bakanlığı’nca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanmak zorunlu olacak. Bakanlığın ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle logonun yanı sıra etikette, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de bulunması gerekecek. Ayrıca, etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunlu tutuldu. Kullanılacak etiketlerin tarife ve fiyat listeleri tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak. Yönetmelik 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

İstikrara katkı sağlayacak

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yönetmeliğin tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve doğru bilgilendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Diğer yandan, tüketicilerin yerli ürünler hakkında bilgi sahibi olması, yerli ürünlerin tüketiminin özendirilmesi, teşvik edilmesi ve söz konusu ürünlerle ilgili farkındalık oluşturulması amacıyla Türkiye’de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğu getirilerek ekonomik istikrara katkı sağlanması amaçlanmıştır.”

‘Fiyat artışı az yansıyacak’

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Mustafa Songör, son tüketiciye ürün sunarken, tedarik zincirinden gelen fiyat dalgalanmalarını en az düzeyde yansıtmak için finansman kaynaklarını zorladıklarını belirtti. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç ise, “Etiketlerde logo uygulaması gündemimize yeni geldi. Bu yapılabilir bir durum, tasarım değişecek. Yerli ürünlerde de Türk bayrağımızı görmekten mutluluk duyacağız” diye konuştu. TÜİK’in enflasyon açıklamasına dikkat çeken Aykaç, “Üretici fiyatları yüzde 32, tüketici fiyatları yüzde 18 artmış. Bunun aşağıda tutulmasının sebebi, sektörün ve derneğin oyuncuları” dedi.

Haberin Devamı

Üretici ile tüketici fiyatlarının satış fiyatlarına ne zaman yansıyacağına ilişkin açıklama yapan Aykaç, “Bu kademe kademe olacak. Herkes, maliyeti arttıkça o ölçüde fiyat artışlarını raflara yansıtacaktır. Bunun süresini uzatmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Yerli malına özel logo geldi

‘Yabancı ürüne göre daha kaliteliyiz’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yerli malı ürünlere Ticaret Bakanlığınca tespit edilen şekil, logo veya işaretin konulacak olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Palandöken, “15 gün sonra geçerli olmaya başlayacak uygulamayla yerli ürünlere Ticaret Bakanlığınca tespit edilen şekil, logo veya işaretin konulacak olması sevindirici” dedi.

Üretim yeri Türkiye olan ürünlerin raflarda açıkça belirtilmesi, “Türk Malı” yazılması ya da böyle olduğunu gösteren logo veya işaret konulması gerektiğini daha önce de dile getirdiklerinin altını çizen Palandöken, şunları kaydetti: “Bu yönetmelikle artık alışverişte, reyonlarda ve raflarda kendi ürünlerimizi kolayca ayırt edebileceğiz. Bu da hem ekonomimize büyük fayda sağlayacak hem de yerli üretim olan ürünlerin birçoğunun yabancı ürünlere kıyasla daha kaliteli olduğunu fark edeceğiz.”