Ekonomi ‘Yerli oto’ya yerli tekstil

‘Yerli oto’ya yerli tekstil

20.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, sektörün 2017 yılında da AB ülkelerinin en büyük ikinci, dünyanın ise 7. büyük tedarikçisi olma konumunu koruyarak 2017 yılını 10.1 milyar dolar ihracatla kapattığını söyledi.

‘Yerli oto’ya  yerli tekstil

Türk tekstil ve hammaddeleri sektörünün ‘markalaşma, tasarım ve inovasyon’ hedefleriyle yoluna devam ettiğini belirten Gülle, ‘yerli otoya yerli tekstil’ önerilerini unutturmamak için kamuoyu çalışmalarını da sürdürdüklerini ifade etti. Gelecek hafta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile görüşeceklerini anlatan Gülle, bu görüşmede önemli başlıklardan birinin de yerli oto olacağını kaydetti. Gülle, “Yerli oto için biz buradayız diyoruz. Biz bunu zaten üretiyoruz. Keçelerini, koltuk içlerini, teknik tekstil donanımını üretiyoruz. Bu teknoloji ve bilgi elimizde varken ‘bizim farkımızda olun’ diyoruz. Türkiye ürettiğini, üretebildiğini kullanmak durumunda. Bunları ithal ederek ikame ettiği zamanlar çok oldu. Artık bu dönemleri geçmek durumundayız. Kamuda da bu algı artık kırıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dakikada 74 bin $

İTHİB Başkanı Gülle, 2018 yılındaki en önemli projelerinin ‘dış ticaret fazlası veren bir Türkiye’ olduğunu vurgulayarak, “Misyonumuzu 7 gün 24 saat kesintisiz ihracat olarak belirledik. Hedefimiz; daha fazla refah, kalkınma, istihdam, üretim ve yatırım için 7/24 ihracatla dış ticaret fazlası veren bir Türkiye. Türkiye tekstil sektörü dakikada 74 bin dolar değerinde ihracat yaptı. Düşünün ki 7/24 kesintisiz ihracat yapan bir Türkiye hedefimizi gerçekleştirsek Türkiye’nin ihracat rakamını nerelere çıkarırız” dedi.

Birim fiyatı 4.5 euro

Türkiye tekstil sektörünün ‘ustalık’ dönemini yaşadığına dikkat çeken Gülle, “ABD gibi zor bir pazara yarım milyar doların üzerinde, üstelik kilogram başına 5 dolar gibi yüksek bir birim fiyatla, moda markalarının anavatanı olan İtalya’ya da kilogram başına 5 dolar birim fiyatla 866 milyon dolar ve dünyanın bir diğer ucu olan Sri Lanka’ya kilogram başı 10 dolar değerinde yüksek katma değerli ihracat gerçekleştirdik. Bir zamanlar katma değer üretmiyor diye iddia edilen tekstil sektörümüzün, bugün Türkiye’ye en büyük katma değer sağlayan sektörlerden biri olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Türk tekstil sektörü AB ülkelerine AB’nin ithalatta ortalama birim fiyatlarının üzerinde bir değerle ihracat yapıyor. AB’nin tekstil ithalatında ortalama birim fiyatı 4.2 euro. AB’nin Türkiye’den ithalatında ortalama birim fiyatı ise 4.5 euro. AB’nin en büyük ülkesi Almanya’nın tekstil ithalatında ortalama birim fiyatı 4.9 euro. Almanya’nın Türkiye’den tekstil ithalatında birim fiyatı 5.5 euro” bilgilerini paylaştı.

Haberin Devamı

‘Afrika’da TTM açılmalı’

Yeni pazar arayışlarının devam ettiğini anlatan Gülle, özellikle Afrika temaslarına dikkat çekti. Bu bölgede Türk tekstilini almak için beklenildiğini kaydeden Gülle, “Bugün, Afrika’nın dünyadan ithalatı 470 milyar dolar. Türkiye’nin Afrika’ya toplam ihracatı ise 11 milyar dolar. Tekstil sektörü olarak, bu ihracatın 1 milyar dolarını biz gerçekleştiriyoruz. Mesela dünyanın önemli ülkelerine Türk Ticaret Merkezleri (TTM) açıyoruz. Bunları hürmet gördüğümüz, merakla beklenildiğimiz bu pazarlarda da açmak lazım. Hatta önceliği bu alanlara vermeliyiz” dedi.