Ekonomi Yerli ve yabancı yatırımcı iştahlı

Yerli ve yabancı yatırımcı iştahlı

27.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İş dünyasının desteklerden memnun olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı, “İçeride iş dünyasında ve yabancı yatırımcılarda güçlü bir yatırım iştahı var” dedi

Yerli ve yabancı yatırımcı iştahlı

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Finansman maliyetleri bu kadar yüksek olmasına rağmen gerek içeride iş dünyasında gerekse yabancı yatırımcılarda güçlü yatırım yapma iştahı var” dedi. Bilecik, “Piyasalar için şu ana kadar alınan gerek tedbirler gerekse teşvikler açısından iş dünyası verilen desteklerden memnun. Bu teşvik ve destekler doğrultusunda da en azından ağustos başından şu ana kadar yaşadığımız dalgalanmanın önemli kısmının bertaraf edildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Güncel gelişmeleri değerlendiren Bilecik, uzlaşmanın asla yenilgi olmadığını, ABD ile olumlu ilişkilerin gelişmesinin, ekonominin parametrelerinin rahatlaması açısından yüzde 100 avantaj olduğunu söyledi. Bilecik, “90 yıllık bir müttefiklikten bahsediyoruz. Ülkemizin milli menfaatleri doğrultusunda ilişkileri köpürterek devam etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

‘Kuşu ürkütmeyelim’

İş dünyası için en önemli tehdidin yüksek enflasyon olduğunu belirten Bilecik, bunun da beraberinde yüksek faizi getirdiğini kaydetti. Finansman maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen gerek içeride iş dünyasında gerekse yabancı yatırımcılarda güçlü yatırım yapma iştahı olduğunu vurgulayan Bilecik, “Yatırım yapma iştahımız yükseliyor. 2018 sonu itibarıyla iş dünyasının nabzını tutsanız; herkeste yatırım yapma iştahı kabarmış durumda. Bunun içinde iş yapabilme ortamının biraz daha düzeltilmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Yatırım kararlarında belirsizlik ve güven olgularının etkili olduğunu anlatan Bilecik, Türkiye’de yatırım yapmış yabancı yatırımcıların memnun olmasının ve yatırımlarını genişletmesinin de önemli göstergelerden olduğunu kaydetti. Bilecik, “Mevcut yatırımcıları kati surette ürkütmememiz gerekir. Onlar eldeki kuş. Eldeki kuşu kaybetmiyor olmamız gerekir” dedi.

2020’lik asgari ücret olumlu ama yetmez

Bilecik, “İş dünyası için asgari ücret tespitinin 2 bin 20 TL olması, oran itibarıyla yüzde 26 civarında olması çok olumlu bir gelişme oldu. Enflasyon oranlarının üzerinde artış olması olumlu. Ama yeter mi derseniz, tabii ki yetmez” yorumunu yaptı.

2019 enflasyon tahmini yüzde 17

Bilecik, TÜSİAD’ın 2019 tahminlerini şöyle açıkladı: “2019’da yüzde 1’ler civarında bir büyüme enflasyonun da yüzde 17’ler civarında olacağını öngörüyoruz.”

Yerli ve yabancı yatırımcı iştahlı

Kurda bu seviye iyi

İş dünyasının en çok sıkıntıda olduğu ana gündem maddesini “Krediye sağlıklı bir şekilde ulaşamamak” diye niteleyen Bilecik, “Kredinin maliyetinden çok krediye ulaşmadaki sıkıntılar öne çıkmış durumda. Reel sektörün finansmana erişim probleminin mutlaka çözülmesi gerek. Bunun için de banka bilançolarında gerekli temizliğin ve rahatlığın önünün açılması gerek” dedi.

Haberin Devamı

Bilecik, döviz kurunda da seviyeden ziyade istikrarın daha önemli olduğunu vurgularken, “Dolar/TL’de şu anki 5.30-5.40 bandı fevkalade memnun edici” değerlendirmesini yaptı.