Ekonomi Yeşil pasaport ve yeni teşvikle ihracat atağı

Yeşil pasaport ve yeni teşvikle ihracat atağı

02.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümetin attığı adımların ihracata ciddi katkılar sağlayacağını kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatçıya yeşil pasaport verilmesi hususunda Ekonomi Bakanımız detayları açıkladı.

Yeşil pasaport ve yeni teşvikle ihracat atağı

Maliye Bakanımız ihracata verilen desteklerin üç katına çıkacağı müjdesini verdi. Bu adımların hem yatırım, hem de ihracata önemli pozitif etkileri olacağına inanıyoruz. Altı kıtada 249 ülkeye mallarını satan ihracatçılarımız hükümetimizin de desteğiyle artık kolaylıkla ihracatını geliştirebilecek” dedi.

Haberin Devamı

TİM, ekim ayı ihracat verilerini Ford Otosan’ın Kocaeli’nde bulunan fabrikasında açıkladı. TİM verilerine göre mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda, ekim ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.6 düşüşle 11 milyar 727 milyon dolar oldu.

Ocak-Ekim dönemini kapsayan ilk 10 aylık ihracat yüzde 3.7 azalışla 115 milyar 952 milyon dolar olurken, son 12 aylık dönemde ihracat da yüzde 5 düşüşle 139 milyar 385 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TİM Başkanı Büyükekşi, “Son açıklanan verilere göre dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0.89’a çıkarmayı başardık. AB’nin ithalatından aldığımız pay ise yüzde 1.27 seviyelerine ulaşarak rekor kırdı. Bu oranı daha da geliştirmek için, yüksek katma değerli üretimi artırmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, “DTÖ verilerine göre küresel ticaret ilk 8 ayda yüzde 4.4 geriledi. Aynı dönemde Güney Kore’de ihracat yüzde 8.8, İngiltere’de yüzde 12.1, Çin’de yüzde 7.2 ve ABD’de yüzde 5.6 düştü. Türkiye diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor” dedi.

İhracat zirvesi

TİM olarak ihracatta katma değer artışını tetikleyecek Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Marka’ya yönelik etkinliklerini son dönemde yoğunlaştırdıklarını da kaydeden Büyükekşi, “Ekim ayında Türkiye’de ilk kez tasarımı tek çatı altında buluşturan Türkiye Tasarım Haftası’nı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz hafta Adana İnovasyon Haftası’nı tamamladık. 15-16 Kasım tarihlerinde İstanbul’da ilk defa İhracat Zirvesi’ni düzenleyeceğiz. Etkinliğimize sayın başbakanımız ve birbirinden değerli bakanlarımız teşrif edecekler. Bu etkinliklerle ihracatımızda katma değerin kalıcı, ihracat artışının sürdürülebilir olması için tüm gayretimizle çalışıyoruz” dedi.

Beşte biri otomotivden

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomotiv Endüstrisi Sektör Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da, “İhracattaki olumsuz tablolara rağmen otomotiv sektörü yüzde 12’lik çıkışını sürdürdü. Her yıl bir önceki yıla göre rekor kırıyoruz. Bu yıl 1.5 milyon üretim, 1 milyonun üzerinde ihracat, 1 milyonun üzerinde de iç pazarda tüketim hedefliyoruz. Ülke ihracatının 5’te 1’i otomotiv sektöründen geliyor ve lokomotif olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Teknoloji ihraç ediyor

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise, “Bu fabrika sadece ülkemizin şampiyonu değil, Ford’u hafif ticari araçta Avrupa şampiyonluğuna taşıyan üretim üssü. Avrupa’da satılan her 10 ticari araçtan 8’i bu fabrikadan çıkıyor, 5 kıtada 82 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Motor dahil, prototip üretiminden test aşamasına kadar her süreci gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olduklarını belirten Yenigün, “Artık geçmiş yıllardaki gibi teknoloji ithal etmiyoruz, teknolojimizi de ihraç ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı yaptık” diye konuştu.