Ekonomi ‘Yılbaşına kadar ekmeğe zam yok’

‘Yılbaşına kadar ekmeğe zam yok’

08.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Yılbaşına kadar ekmeğe zam yok’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son dönemde tartışmalara neden olan un fiyatlarına ilişkin olarak, “Fakirin fukaranın ekmeğini fırsat bilip bunu bir şekilde kullanmaya çalışan fırsatçılara sesleniyorum, vatandaşın ekmeğine göz diktirmeyeceğiz. Yeni yıla kadar ekmekte fiyat artışı yok” dedi.

Haberin Devamı

Pakdemirli, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, döviz kurlarındaki hareketlilik ve dünyadaki emtia fiyatlarındaki artışların ardından piyasadaki gelişmeleri sabırla takip ettiklerini söyledi. Pakdemirli, 50 kilogramlık bir çuval unun 95 liradan 175 liraya çıktığına dair haberlere dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Yanımda Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Günhan (Ulusoy) Bey de var. Dün kendisi, ‘Ben unun çuvalını 95 liradan satacağım, 5 milyon çuvala kadar bunu vereceğim’ dedi. Buna karşın bugün hâlâ bakıyorum spekülasyonlar bitmiş değil. TMO, 9 Ağustos’tan itibaren buğdayın tonunu 1100 liradan satmaya başladı, geçici çözüm olarak da buğday ihracatını sınırlandırdık.”

BİM, A101, Migros, Carrefour, Metro marketleriyle görüştüğünü ifade eden Pakdemirli, “Bu marketler milli duruş sergiledi. Sene başına kadar ekmeğin fiyatını artırmayacaklar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiyat % 15 artmıştı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 26 Temmuz’da ekmeğe yüzde 15 zam yapıldığını açıklayarak, “Ekmeğin kilogram fiyatı 5 liradan 5 lira 75 kuruşa çıkacak. Ticaret Bakanlığı’ndan görüş alınacak, zam bir ay sonra yürürlüğe girecek” demişti. Kısa bir süre sonra İstanbul’da ekmek fiyatı 1.25 liradan 1.50 liraya yükselmişti. Öte yandan, ihracat sınırlaması nedeniyle Irak’a un götüren TIR’lar Habur’dan geri çevrildi.