Ekonomi Yılbaşında oyuncak fiyatı artabilir

Yılbaşında oyuncak fiyatı artabilir

31.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Esin Yürür, ithal oyuncakta gümrük vergilerinin artırılması nedeniyle önümüzdeki ocak ayında bazı ürünlerin fiyatlarında artışlar yaşanabileceğini açıkladı.

Yılbaşında oyuncak fiyatı artabilir

Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 Aralık’ta oyuncak ithalatında gümrük vergisi oranının yüzde 25-30 seviyesine yükseltilmesini değerlendiren Yürür, firmaların siparişlerini verirken gümrük vergisi oranlarının artacağından haberdar olmadıklarına işaret ederek, “Karar bilinseydi, ithalat yapılmazdı. Bizim için son derece önemli olan birinci ve ikinci üç aylık dönemlere ilişkin bütün siparişler verildi. Bunlar iptal edilirse Çinlilerin gözünde siparişini iptal eden firmalar konumuna düşeriz. Bu nedenle geçiş süreci 45 gün yerine en az 3 ay olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Oyuncak sektörünün sadece Türkiye özelinde değil, küresel anlamda da ithalata bağımlı olduğuna dikkat çeken Yürür, büyük firmaların üretimlerini ağırlıklı olarak Çin’de gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Yürür, gümrük vergilerini artırmanın temelinde yerli üretime katkı sağlamanın bulunduğunu vurgulayarak, “Bu, çok güzel bir mantık ama sorunun çözümü değil. Çünkü ana firmaların hepsi Uzak Doğu’da üretmeye devam edecek” diye konuştu.