Ekonomi Yılmaz: Piyasaya da EPDK’ya da güven tam

Yılmaz: Piyasaya da EPDK’ya da güven tam

27.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Dağıtım şirketimiz beklentinin üzerinde fiyatla müşteri buldu, demek ki piyasaya güven var, EPDK’nın düzenlemelerine karşı da piyasanın güveni tam” dedi

Yılmaz: Piyasaya da EPDK’ya da güven tam

Enerji piyasasının önde gelen şirketleri, Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) 20. kuruluş yılı için verilen davette biraraya geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, son yıllarda petrol piyasasının yaşadığı gelişime dikkati çekerek, “Dağıtım şirketimiz beklentinin üzerinde bir fiyatla müşterisini buldu, demek ki piyasaya hala güven var, EPDK’nın düzenlemelerine karşı da piyasanın tam güveni var” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih

Dönmez de PETDER’in uzun ömürlü bir STK olmasıyla, benzerlerine örnek olduğunu ifade etti.
PETDER’in 20. kuruluş yılı için verilen, aralarında Demirören grubu ve gruba yeni katılan enerji devi Total Türkiye’nin temsilcilerinin de bulunduğu sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı davette konuşan Yılmaz, 2003’ten bu yana EPDK olarak daha güvenilir hizmet sunmak için çalıştıklarını anımsattı. Sektörün daha rekabetçi ve sürdürülebilir olması için önemli adımlar attıklarını ifade eden Yılmaz, serbest piyasa koşullarında akaryakıt fiyatlarına riayet ederek, gerekmedikçe fiyatlara müdahale etmediklerini belirterek, “Müdahale ettiğimizde de sektördeki bazı hastalıkları teşhis etmiş olduk ve sektörün daha sağlıklı işlemesine yönelik müdahalelerimiz oldu” dedi.

‘Sektör yüzde 13 büyüdü’

Haberin Devamı

Petrol piyasasının yaşadığı gelişime dikkati çeken Yılmaz, “Dağıtım şirketimiz beklentinin üzerinde bir fiyatla müşterisini buldu, demek ki piyasaya hâlâ güven var, EPDK’nın düzenlemelerine karşı da piyasanın tam güveni var” dedi. Yılmaz, petrol piyasasında fiyatların aşırı yükseldiğinde EPDK tarafından geçmişte uygulanan tavan fiyatı uygulaması ile ilgili olarak da, “Biz bunu serbest piyasaya müdahale olarak görmüyoruz ve görmeyeceğiz, bunun birtakım faydalarını yaşamaktayız. Geçmişte tavan fiyatı kararı ile ilgili aldığımız kararın sektöre ciddi katkılar sunduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Yılmaz, günümüz itibarıyla hem akaryakıtta hem de akaryakıt istasyonlarında verilen hizmette ve üründe rekabet olduğunu, akaryakıt istasyonlarının yalnızca akaryakıt alınan yerlerin ötesinde bir mana ifade ettiğini belirtti. Akaryakıt istasyonlarında, “temiz tuvalet” kampanyası başlatıldığında bu girişimin ticariliğinin anlaşılmakta zorlanıldığını anımsatan Yılmaz, bugün bu çalışmanın ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. EPDK’nın yalnızca ceza uygulayan bir kurum olmadığını da vurgulayan Yılmaz, kurum olarak hiç bir zaman ceza vermekten yana olmadıklarını, tam aksine hiç ceza vermek zorunda kalmadıkları bir piyasanın oluşması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından fırsatçıların sektörden temizlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Yılmaz, şirketlerin de aynı yönde çabaladı olduğuna dikkati çekti. Sektörde 2015’ten beri yüzde 13 büyüme görüldüğünü belirten Yılmaz, kayıtdışı akaryakıtla mücadelenin, bu büyümedeki rolüne işaret etti.

Tüm STK’lara örnek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, tüm sektörün büyüdüğünü vurgulayarak, “Dağıtım işinde parmakla gösterilecek noktadayız. Son olarak Türkiye Petrol Dağıtım A.Ş.’nin (TPPD) de özelleştirmesini gerçekleştirdik. Artık kamunun elinde akaryakıt firması kalmadı. 5 yıl önce akaryakıt tüketicisine, ‘promosyon olarak bir şey verecekseniz bir depoda bir ağaç dikim hediyesi verin’ demiştim. Bu öneri uygulanamadı. Türkiye’de 20 milyon 250 bin lastikli araç var, gelin 2017’de her araç için bir ağaç dikelim, çevre bilincini yaygınlaştıralım. Gelin bu işe sanayicileri de dahil edelim. Onlar da her ürettiği araç için bir ağa diksin. Karbon ayak izinin silinmesine katkı sağlayalım. Şu an uygulanan bir varil atık yağa bir ağaç kampanyası güzel bir kampanya, umarım yaygınlaşır” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın sektör temsilcilerine selamını ileten Dönmez, PETDER’in uzun ömürlü bir STK olmasıyla, benzerlerine örnek olduğunu ifade etti. Salondakilere, “20 yıl önce sektörde olmayanlar el kaldırabilir mi?” diye seslenen Dönmez, sektöre sürekli yeni giriş olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Amaç sürekli yatırım akışı

PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Martin Thomsen ise Türkiye’nin her köşesindeki 20 milyondan fazla araca daha iyi akaryakıt ve hizmet sağlamak için çalıştıklarını vurguladı.

Araçlara teknik standartlara uygun, kaliteli akaryakıt yüklenmesi için çalıştıklarını ifade eden Thomsen, “Türkiye akaryakıt sektörü 20 yıl önce az sayıda oyuncunun bulunduğu bir pazardı, bu pazar özel sektör ve kamunun çalışmaları ile gelişti. PETDER olarak sanayi sektörüne sürekli yatırım akışını, düzenlemelerin sektöre değer katmasını, enerjinin verimli kullanılmasını ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde tutacak hizmeti vermek üzere sürdürülebilir bir piyasa yapısını sağlamak için emek harcıyoruz” dedi. Thomsen, ‘ulusal marker’ ile kayıtdışının piyasa bozucu etkisinin azaldığına işaret etti. Thomsen, konuşmasını Türkçe, “Nice mutlu yaşlar” diyerek bitirdi.

Haberin Devamı

Yılmaz: Piyasaya da EPDK’ya da güven tam

Haberin Devamı

Aile fotoğrafı

Konuşmaların ardından PETDER Kurucu Başkanı Ertuğrul Tuncer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a plaket takdim edildi. PETDER’in 20. yıl filminin gösterildiği gecede, plaket alan isimlerle birlikte PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Martin Thomsen ile yönetim kurulu üyeleri Adnan Ünül, Ekrem Ekmenci, Ahmet Erdem, Total Oil Yöneticisi Yaşar Taşkıran, Ahmet İzzet Eke, Mustafa Ergi ile PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter toplu fotoğraf çektirdi.