Gündem Yırca’da şimdi tazminat dönemi

Yırca’da şimdi tazminat dönemi

27.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yırcalılar, Danıştay’ın zeytinlik alana termik santral yapılmasına ilişkin ‘Acele kamulaştırma’ kararını iptal etmesini geç saatlere kadar kutladı. Köylüler zeytinlikte kesilen ağaçların zararının tazmini için dava açacak

Yırca’da şimdi  tazminat dönemi

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca Mahallesi’nde kurulması planlanan kömürlü termik santral için Bakanlar Kurulu kararı ile alınan “Acele kamulaştırma kararı”, Danıştay tarafından esastan iptal edildi. Karar sonrası köyü bayram yerine çeviren Yırcalılar zararlarının tazmini için dava açacak.
Kolin Grubu, zeytinliklerin bulunduğu bölgeye geçen 7 Kasım’da ağaç kesimi yapmak üzere özel güvenlik görevlileri ile iş makinelerini gönderdi. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makineleriyle sökülüp atıldı. Ağaçların kesilmesinden saatler sonra Danıştay 6’ncı Dairesi’nden, “acele kamulaştırma” için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Danıştay, termik santral yapılacak alan için köylülerin müracaatını görüşüp kararını vererek Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararını dün esastan iptal etti.

Danıştay’ın iptal gerekçesi
Acele kamulaştırmaya Bakanlar Kurulu’nun ancak olağanüstü hallerde karar verebileceği, ayrıca var olan zeytinlik yasasındaki, zeytinliklere üç kilometre mesafede kimyevi atık bırakan toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceği hükümleri hatırlatılan Danıştay’ın gerekçeli kararında, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle zeytinlerin koruma altında olduğu da vurgulandı.

‘Ağaçların diyetini versinler’
Bu sonucu beklediklerini ifade eden Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın şunları söyledi: “Kararı sevinçle karşıladık, çok mutluyuz. Zeytinlerimiz kesildi, onları kaybettik ama davada haklılığımız net bir şekilde ortaya çıktı. 5 yaşından 300 yaşına kadar zeytin vardı. İptal kararından sonra da bu zararların tazmini için dava açacağız, ileriye dönük 15 yıl için. Yaklaşık 80 köylü dava açacak. Bizim zeytinlerin diyetini ödesinler. Bu alanı nisan ayı başlarında yeniden zeytinlerle donatacağız.”

Yırca’da şimdi  tazminat dönemi

Haberin Devamı

‘Zeytinimi kestirmem aman...’

Köylülerin direnişine destek vermek için Yırca’ya gelen İzmir Müzisyenler Derneği de köylülerin sevincine müzikle destek oldu. Gecenin sonunda ise Yırca Direnişi için, “Zeytinyağlı yiyemem” şarkısının müziğine “Zeytinimi kestirmem aman/ Dozerlere gezdirmem aman/ Köyümü toprağımı Kolin’e yedirmem aman/ Termikçiler köyü sarmış ne yapalım/ İyisi mi esaslı bir kötek atalım/ Termikçi bizi külüne boğma, Yırcalının sabrını taşırma/ Yırca Köyü el ele, Geçit vermez Kolin’e/ Haydi gel katıl bize, Zeytinliğe nöbete” sözleri yazıldı. Bu sözleri de köylüler, zeytinlerin kesildiği alanda toplanıp hep birlikte söyleyerek eğlendi.

Hukuki süreç başlayacak

Köylülerin ve Greenpeace’in avukatı Deniz Bayram ise, “Şirketin iptal kararına itiraz hakkı var. İtiraz haklarını kullanırlarsa, bizler de hukuki süreci devam ettireceğiz. Köylülerle birlikte burada yapılanların, cezai ve hukuki sürecini takip edip, hesabını soracağız. Hukuki yollara başvuracağız. Zeytincilik yasası iptal olmadığı sürece burada santral yapılamaz” dedi.

Yazarlar