Gündem Yırca’da ‘zafer ağaçları’ can buldu

Yırca’da ‘zafer ağaçları’ can buldu

25.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

6 bin 666 zeytin ağacının kesilmesinin ardından verilen hukuki mücadelenin galibi Yırca halkı oldu. Köylüler şenlik havasında geçen etkinliklerle kesilen ağaçlar yerine fidanlar dikiyor

Yırca’da ‘zafer ağaçları’ can buldu


Manisa’nın Soma ilçesinde Kolin Grubu, termik santral yapmayı planladığı Yırca Mahallesi’ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgede, geçen yıl 7 Kasım’da iş makineleriyle zeytin ağacı katliamı yaptı. Bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi.
Kesim sonrası, termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu’nca alınan ’acele kamulaştırma’ kararı, Danıştay tarafından esastan iptal edildi. Kolin Grubu da bölgeye santral yapmaktan vazgeçti. Bölgeye belli zamanlarda çeşitli sivil toplum kuruluşları ve derneklerce zeytin fidanları gönderilip, dikim etkinlikleri gerçekleştirildi.
‘Direnmeyi öğretti’
Kolin Şirketine karşı direnişini zafere taçlandıran Yırca’da, Greenpeace ve köylüler tarafından fidan dikim şenliği düzenlendi. Şenliğe, Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel, Greenpeace üyeleri, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Bursa DOSAB Termik Santrali’ne Hayır Platformu ve Çiftçi-Sen üyeleri ve Yırca Mahallesi köyüleri katıldı.
Özel, “Yırca köylülerinin, kadınlarının cesareti ve karalılığı olmadan bu zafer elde edilemezdi.
Yırca bütün Türkiye’ye direnmeyi ve mücadeleyi hem sahada hem hukuken büyük bir kararlılıkla vermeyi, öğretti.
Greenpeace’e teşekkür
Burada kurumsal olarak teşekkür edilmesi gereken en önemli yapı Greenpeace örgütüdür” dedi.
Özel, daha sonra köylüler ile diktikleri ilk zeytin fidanına “Zafer Ağacı” adını verdi. Kesilen ağaçların yerine 5 dönüm arazide 100 zeytin fidanı dikilip, can suyu verildi. Şenlik havasında yapılan fidan dikimi sırasında katılımcılar voleybol oynadı, hep bir ağızdan şarkılar söylenmesiyle etkinlik sona erdi.