Ekonomi Yolcu beraberi cihaza bandrol vergisi sürprizi

Yolcu beraberi cihaza bandrol vergisi sürprizi

24.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yolcu beraberinde yurt dışından getirilecek cep telefonu, tablet, televizyon ve uydu gibi cihazlardan 1-80 euro bandrol vergisi alınacak. Elektronik firmaları bu kararı olumlu karşıladı

Yolcu beraberi cihaza  bandrol vergisi sürprizi

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilecek elektronik cihazlardan TRT bandrol ücreti alınacağı açıklandı. Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararı ile ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, video, uydu alıcı cihazları, birleşik cihazlarla bunların dışında kalan ve radyo televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihaz için bir defaya mahsus tahsil edilecek bandrol ücretleri belirlendi.

Haberin Devamı

Yolcu beraberinde getirilen televizyon, cep telefonu, radyo, video ve uydu alıcılarıyla bazı cihazlar için bir kerelik 1-80 euro arasında bandrol ücreti tahsil edilecek.

Buna göre bandrol ücretleri, televizyonlarda 10-80 euro, radyolarda 1-2 euro, videolarda 18 euro, radyo ve TV yayını almaya yarayan set üstü kutusu ile her türlü uydu alıcı cihazda 7 euro, birleşik cihazlarda 1-21 euro olacak.

Cep tipi radyolu Mp3-Mp4 çalar, radyo ve televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlarla taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazlarında 2-15 euro, internet bağlantısıyla radyo ve televizyon yayını alabilen cep telefonlarında 20 euro, bilgisayar ve tabletlerde 10 euro, bu cihazlar dışında kalan radyo ve televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazda 18 euro olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

30 milyon euro gelir

Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, elektronikte Türkiye’de üretim ya da ithalat yapan firmaların TRT bandrol vergisini ödediğini anımsatarak, yolcu beraberinde bu tarz cihazları getirenlerin ise hiç ödeme yapmadığını, böyle bir karar çıkarılmasının sektör için olumlu olduğunu söyledi.

Ekşi, yurt dışından bu yıl Türkiye’ye getirilen yolcu beraberinde cep telefonu sayısının da 700-750 bin civarında olduğunu, 20 euro’yla çarpılınca 15 milyon euro’luk bir vergi gelirine denk geleceğini dile getirdi. Diğer cihazlar da dahil edildiğinde bandrol uygulamasıyla devletin vergi gelirinin bir hayli artacağı hesaplanıyor. Bütün kategorilerde en az 30 milyon euro’luk vergi geliri geleceği tahmin ediliyor.

Ancak belirlenen rakamların düşük olduğunu da vurgulayan Sinan Ekşi, “Cep telefonu tarafına bakarsak getirilen ceplerin ortalama fiyatları 2 bin 600 TL. Bunun yüzde 7’sinin yani 50 euro’nun üzerindeki tutarın bandrol bedeli olarak ödenmesi gerekiyor. Biz bunu öderken yolcu beraberi için getirilen rakam 20 euro olarak belirlendi. Bu rakamların iş dünyasının verdiği seviyeye gelmesi gerekir. Ücret herkesten adil alınmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nasıl tahsil edilecek?

Bu bandrollerin bedellerinin nasıl tahsil edileceği ise diğer bir konu. Cep telefonu için 132 TL’lik harç ödenirken bandrol ücretinin alınabileceği konuşuluyor. Ancak televizyon, uydu cihazları gibi elektronik cihazların gümrüklerde tespiti ve sonrasında kullanmadan önce bandrol ücretinin alınmasının nasıl olacağı bilinmiyor. Bu kanun 2017 yılı itibariyle geçerli olacak şu günlerde ise cep telefonu getirenler bandrol ödemek zorunda kalmayacak.