Yozgat YOZGAT’TA TARIM ALETLERİ ÜRETİMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

YOZGAT’TA TARIM ALETLERİ ÜRETİMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

21.09.2014 - 16:41 | Son Güncellenme:

.

YOZGAT’TA TARIM ALETLERİ ÜRETİMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Türkiye’nin önemli tahıl bölgelerinden biri olan Yozgat’ta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından çiftçilere sağlanan yüzde 50 hibeli ekipman destekleri, ilde zirai aletleri üretimini artırdı.
Yozgat 100. Yıl Sanayi Sitesi’nde tarım aletlerinden römork başta olmak üzere kazayağı, pulluk, tırmık, patlatma ve diğer tarım aletlerinin üretimi artıyor. Tarım aletleri üzerine üretim yapan esnaflardan Mahmut Yılmaz ve Muammer Yılmaz isimli kardeşler ilde 39 yıldır zirai aletler üzerine üretim yaptıklarını söyledi. Sanayide küçük yaşta kardeşi ile çırak olarak işe başladığını belirten, Mahmut Yımaz, "Yıllardır ilimizde römork üretimi yapıyoruz. Tabii eskiden römork yapmak zordu, teknoloji şimdiki kadar ilerlememişti. Bir römork yapmak haftalarca zamanımızı alırdı. Şimdi ise değişen ve gelişen teknolojinin nimetlerinden bizler de faydalanıyoruz. Bir römorku iki günde yapıp teslim edebiliyoruz. Ürettiğimiz römorkları Kırşehir, Sivas, Çorum başta olmak üzere çevre illere ve Türkiye’nin her yerine gönderebiliyoruz” dedi.
Gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte zirai aletlerinde değiştiğini söyleyen Mahmut Yılmaz, “Ülkemizde gelişen teknolojik imkanlara bağlı olarak tarım aletleri de sürekli gelişiyor ve bu gelişmeye bağlı olarak bizler de buna ayak uydurmaya çalışıyoruz. Çiftçimiz kendisini yeniliyor. Atölyemizde eskiden 2-3 tonluk römork üretirken bugün 10- 12 tonluk römork üretimi yapıyoruz. Devletimizin çiftçilere sağladığı yüzde 50 hibeli ekipman destekleri ile işlerimizde ciddi oranda bir artış oldu. Çünkü 10 Bin liralık bir alet, ekipman almak isteyen çiftçimiz 5 Bin lira ödüyor, diğer 5 Bin lirası devlet tarafından hibe desteği olarak ödeniyor. Bu sayede çiftçimiz yarı fiyatına ihtiyacı olan malzemeyi almış oluyor. Şuan bu desteklemeler sayesinde bizlerde üretimimizi artırdık. Vatandaşlarımız tarım aletleri için bir Konya ya da başka illere gitmesine gerek kalmadı. Kendi ilinde istediği malzemeyi uygun fiyata alabilir. Bizler üretimin yanı sıra isteyen vatandaşlarımıza da römork üzerine bayilikte veriyoruz” diye konuştu.
Özellikle Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na proje sunan vatandaşların çok iyi fiyat araştırması yapmaları konusunda uyarılarda bulunan Yılmaz, “Biz Yozgat merkezde bugüne kadar çok sayıda çiftçimize römork başta olmak üzere çok sayıda zirai alet verdik. Bizlerde her zaman çiftçimizin yanındayız, onlara daha kaliteli, daha ucuz ürün sunmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık’ta ilde tarım aletleri üretimin son yıllarda daha yaygınlaştığını belirterek, “Özellikle çiftçilere verilen hibe desteklerle zirai aletlerde hem üretim hem de kalite artmaktadır. Yozgat artık zirai alet üretiminde bende varım deme konumuna gelmiştir” dedi.