Dünya YPG’den Esad yönetimi ile temas

YPG’den Esad yönetimi ile temas

21.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla şoka uğrayan terör örgütü PYD, hemen Esad yönetimi ile irtibat kurdu. Dün Amerikan iş makineleri ve mayın temizleme araçları TIR’larla Irak’a geçerken, PYD ve YPG mensupları kararın geri alınması için ABD üsleri önlerinde eylemler yapmaya başladı

YPG’den Esad yönetimi ile temas

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Suriye’den çekiliyoruz” açıklaması, Suriye’nin kuzeyinde şok etkisi yarattı. TSK’nın harekâtını önlemeye yönelik manevra yapan terör örgütü PYD, Beşar Esad yönetimiyle temasa geçti. PYD, Avrupa ülkeleri ve Rusya’dan da destek istedi. ABD’nin Suriye’den çekilme kararı dün uygulamaya geçirildi. Sınır hattında, ABD askerleri bölgeden çıkmaya yönelik yoğun bir çalışma içerisine girdi. Bölgedeki kaynaklar, önceki gece terör örgütü YPG’ye silah ve mühimmat taşıyan TIR’ların Irak’ın kuzeyine doğru hareket etmeye başladığını kaydetti. TIR’ların bir bölümünün açık bir bölümünün ise üstü kapalı olduğu gözlendi. Gece geç saatlerde Irak’a geçen üstü açık TIR’larda iş makineleri ve mayın temizleyici cihazların yüklü olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Karar şaşkınlık yarattı

ABD’nin askerlerini çekme kararı Suriye’de “beklenmedik bir karar” olarak değerlendirildi. TSK’nın bölgeye yönelik kapsamlı harekat hazırlığı içinde olduğu bilgisi, bölgede PYD/YPG tabanında büyük endişe yarattı. Kararın geri alınmasına yönelik tepki eylemleri başlatıldı. Harapreşk köyündeki ABD üssü önünde dün bir grup tarafından gösteri yapıldı. DAEŞ’le girilen çatışmada yaşamını yitiren terör örgütü YPG mensuplarının fotoğrafları ile üssün önünde toplanan gruplar, ABD yönetimine, “çekilmeyin” mesajı verdi. ABD’nin bölgedeki üslerinde görev alan YPG’liler ile dün ABD’li askeri yetkililer arasında bir görüşme gerçekleştirildiği öğrenildi. Görüşmede, ABD güçlerinin bölgeden çekilmeye yönelik yapılan hazırlık çalışmaları ve tamamen çekilmeye yönelik takvime ilişkin bilgi verildi. Görüşmede, terör örgütünden bu süre içinde üslerde görevli sorumluları ve personelini çekmesi talep edildi.

Haberin Devamı

Rejimin talebi

ABD’nin ayrımla girişimleri terör örgütünü yeni partner bulmaya yöneltti. ABD yönetimi ile yapılan görüşmeler sonrası PYD, Avrupa ülkeleri, Fransa, Rusya ve Suudi Arabistan’dan yardım talebinde bulundu. Örgüt, Beşar Esad yönetiminden de acil görüşme talebinde bulundu. Kısa süre önce yapılan görüşmede, Esad yönetimi tüm bölgelerin kendilerine teslim edilmesini talep etmişti. Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt yapılanmasına karşı olan Esad yönetimi, bölgeye güvenlik ve idari güçlerini yerleştirmek istiyor.

Federasyondan vazgeçtiler

PYD, federasyondan da vazgeçtiğini açıkladı.PYD’nin YPG ile birlikte yer aldığı DSG’ye bağlı Suriye Demokratik Meclisi(MSD) eş başkanı Riad Derar federalizm talebinden vazgeçtiklerini açıklayarak Suriye ordusunu sınırları beraber korumaya çağırdı.

Suriye yönetimi, bu bölgelerde yönetimi devralıp sonrasında bazı kültürel haklar tanımayı planlıyor. Terör örgütünden gelen talep sonrasında Suriye yönetiminin yeni bir görüşmeye hazırlandığı öğrenildi. Görüşmede Esad’ın talebinin kabul edilmesi halinde sınırlar dahil bölgenin tamamı Esad’a bırakılacak.