Dünya YPG’ye doğrudan yardım gündemde

YPG’ye doğrudan yardım gündemde

22.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesi, ABD yönetiminin PKK’nın Suriye kolu YPG’ye doğrudan silahlandırma planını tartıştığını yazdı. Güvenlik Konseyi’nde tartışılan plana göre, YPG’ye hafif silah ve cephanelik verilecek

YPG’ye doğrudan yardım gündemde

ABD’de yayımlanan The New York Times gazetesi, Obama yönetiminin IŞİD’e karşı yürütülen savaşta Suriyeli Kürtlere doğrudan silahlandırma planını görüştüğünü yazdı. Haberde, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından tartışılan planın ABD’nin bölgede büyük bir politika değişikliğine gitmesini gerektirdiği ifade edildi.

ABD, PKK’nın Suriye bağlantısı olan PYD’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) IŞİD’e karşı yürütülen savaşta hava desteği sağlarken, SDG içinde Türkiye’nin desteklediği Arap gruplara doğrudan olarak silah yardımı yapıyor. Buna karşın, ABD, Türkiye’nin sert muhalefeti nedeniyle Suriyeli Kürtlere doğrudan silah yardımı yapmaktan bugüne kadar kaçınmıştı.
Güvenlik Konseyi tarafından tartışılan planın henüz ABD Başkanı Barack Obama’ya sunulmadığı ifade edilirken, Obama’nın Suriye’de IŞİD’e karşı savaşı hızlandırmak istediği ve Kürtlere silah yardımının IŞİD’in fiili başkenti Rakka’ya yönelik askeri harekâtın bir an önce başlatılması amacını taşıdığı belirtildi. Bazı Ortadoğu uzmanları ise ABD’nin SDG içindeki Araplara silah yardımının PYD’ye dolaylı bir yardım anlamına geldiğini öne sürüyor.

Obama’nın Rakka telaşı

Obama’nın Rakka’ya yönelik operasyonun başkanlık görevini bırakmadan gerçekleşmesini talep ettiği belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı tarafından da tartışılan planda, Kürtlere hafif silah ve cephanelik verilmesi öngörülürken, tanksavar ve uçaksavar tipi ağır silahların dağıtılması düşünülmüyor.

ABD’li askeri yetkililerin, Türkiye’nin Cerablus’u IŞİD’in elinden alması ve PYD’nin bölgede son dönemde bölgede elde ettiği kazanımları tersine çevirmesiyle Rakka’ya yönelik askeri harekâtın geciktiği görüşünde olduğu belirtildi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, geçen hafta, “İki taraf için de (Türkiye ve Kürtler) liderlik rolü oynamak, IŞİD’i yok etme görevine odaklanmak zorundayız” açıklamasında bulunmuştu. New York Times’a konuşan Washington Enstitüsü’nden Türkiye uzmanı Soner Çağatay, “Eğer bu gerçekleşirse, gizlilik ortadan kalkar ve bu konu iki ülke arasında ciddi ve tartışmalı bir konu halini alır” dedi.

Haberin Devamı

ABD bayrağı hâlâ indirilmedi

Suriye’nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde terör örgütü PYD’nin gümrük binasının üstüne astığı ABD bayrağı bir haftadır yerinde duruyor. ABD bayrağı, Akçakale ilçesinden de görülürken, ilçede yaşayan Tel Abyad halkı kendi topraklarında ABD bayrağının asılmasına tepki gösterdi. Suriyeli Ali Sultan, 1.5 yıl önce PYD’nin zoruyla Tel Abyad’ı terk etmek zorunda kaldıklarını söylerken, “PYD, Suriye’yi bölmeye çalışıyor. ABD bayrağı asarak onlardan oldukları imajını vermeye çalışıyorlar” dedi.

Yazarlar