Dünya Yüksek Mahkeme de Cumhuriyetçilerde

Yüksek Mahkeme de Cumhuriyetçilerde

02.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti, Trump’ın yeni adayıyla Yüksek Mahkeme’de de çoğunluğu aldı. Ancak yeni isim özellikle Demokratlardan büyük tepki çekiyor

Yüksek Mahkeme de  Cumhuriyetçilerde

ABD Başkanı Donald Trump, yargıç Antonin Scalia’nın Şubat 2016’da ölmesiyle boşalan Yüksek Mahkeme üyeliğine Neil Gorsuch’u aday gösterdi. Yüksek Mahkemeye aday olarak düşündüğü Pensilvanyalı yargıç Thomas Hardiman’ı da gizlice Washington’a getirten Trump, ‘önceden kestirilemeyen’ kararını ilk kez Beyaz Saray’daki törende açıkladı. Çoğunluğu Cumhuriyetçilerden oluşan Senato’dan Gorsuch’u onaylaması bekleniyor. Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti, Gorsuch’un göreve başlaması durumunda Yüksek Mahkeme’de de çoğunluğa erişecek. Yüksek Mahkemede Scalia’nın ölümüne kadar 5’e 4 muhafazakâr yargıçların üstünlüğü vardı. Scalia’dan boşalan koltuğa Gorsuch’un gelmesiyle Cumhuriyetçilerin Yüksek Mahkeme’deki etkisi devam edecek.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme de  Cumhuriyetçilerde

Eyaletler dava açtı

Demokrat Partili siyasetçiler Beyaz Saray’daki törene katılmayı reddederken, New York Senatörü Chuck Schumer, ‘Ana akım dışındaki herhangi bir adayı bloke edeceğini’ açıkladı. Amerikan İç Güvenlik Bakanı John Kelly, dün yaptığı açıklamada 7 ülkeye uygulanan yasağın daha fazla ülkeye uygulanabileceğini ve kısmen kalıcı bir hale gelebileceğini söyledi. Öte yandan, New York, Massachusetts, Virginia ve Washington eyaletleri, bazı Müslüman ülkelerden mülteci ve yolcu alımını yasaklayan Trump’ın kararnamesine karşı yasal mücadele başlattı. New York Eyalet Başsavcısı, Trump’ın kararının anayasaya aykırı, hukuki olmayan ve temelden anti-Amerikan olarak niteledi. San Francisco kenti de, Trump’ı göçmen kararnamesi yüzünden mahkemeye verdi. Konut, sağlık ve sosyal hizmetler ve evsizlik hizmetleri için yılda 1 milyar 200 milyon dolar federal yardım alan kentin dilekçesinde, “sığınak şehirler”e yardımın kesilmesini içeren başkanlık kararnamesinin “anayasaya aykırı olduğu, Başkan’ın gücünü aştığı ve San Francisco’nun egemenliğine saldırı” niteliği taşıdığı belirtildi.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme de  Cumhuriyetçilerde

Reuters/Ipsos tarafından yapılan ankette Amerikalılara Trump’ın Müslüman ülkelerden gelen kişilere koyduğu seyahat yasağının ardından ‘kendilerini daha güvende’ hissedip hissetmedikleri soruldu. Ankete katılanların yüzde 31’i kendilerini daha güvende hissettikleri söylerken, yüzde 33’lük kesim kararın kendileri için bir etkisi olmadığını söyledi. Katılımcıların yüzde 26’sı ise yasağın kendilerini daha az güvende hissettirdiğini aktardı.

Yasak DAEŞ’e yarayacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Müslüman ülke vatandaşlarına yasak koyması sosyal medyada DAEŞ destekçileri tarafından ‘büyük bir sevinçle’ karşılanıyor. Örgüt üyelerinin ABD’ye gidemeyen ve söz konusu ülkeye yabancılaşan ‘Müslümanları’ örgüte kaydetme planları yaptığı aktarılıyor. Uzmanlar, DAEŞ’in ‘hilafet’ ve ‘haçlı’ ayrımı yaparak ayrı dinlerin bir arada yaşamasını reddetme politikasının Trump’ın yasağıyla dolaylı ‘destek’ gördüğünü belirtiyor. İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, ‘DAEŞ’in yasağı propaganda faaliyetleri için kullanmak isteyeceği’ vurgusunda bulundu.

Haberin Devamı

CNN International ise DAEŞ’in dergisi Dabık’ın son sayısında yer alan Batılı ülkelerdeki Müslümanların ‘gri bir alanda’ yaşadıkları ifadesini hatırlatttı.