Hakkari Yüksekova'da Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri

Yüksekova'da Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri

25.09.2017 - 14:59 | Son Güncellenme:

.

Yüksekovada Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri

HAKKARİ (AA) - Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası'nda dış ticaret bilgilendirme semineri verildi.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) koordinatörlüğünde Yüksekova TSO Toplantı Salonu'nda seminer düzenlendi.

Seminerde konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Aytaç Yenal, Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmelere değinerek, dünya ticaretinde önemli payı olan birçok ülkenin ihracat anlamında düşük performans gösterdiğini aktardı.

İhracatçılarla karşılaşılan zorluklara beraber göğüs germeyi, ülkeyi güçlü üretim ve yatırım altyapısı ile yalnız bölgesinde değil dünyada da daha büyük ekonomi ve ticaret merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Yenal, şunları söyledi:

"Yaşanan olaylara rağmen 2017 yılının ilk çeyreğinde ekonomimizin yüzde 5,2 büyüdüğünü görüyoruz. İkinci çeyrekte de bu yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. Ekonomide ihracatı canlı tutmamız gerekiyor. İhracat artışını sağlamak, şirketlerimizin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak, 2023 Türkiye ihracat hedefini gerçekleştirmek ve ülke ekonomimizi daha ileriye götürmek amacıyla bakanlığımız olarak ihracatın önemini anlatarak ihracat bilinci oluşturmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Haberin Devamı

Bu çerçevede hemen her ilde seminerler düzenlediklerini kaydeden Yenal, düzenlenen seminerin 51. seminer olduğunu bildirerek, burada iş adamlarıyla olumlu görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Ekonominin nasıl olduğunu ilk ağızdan duymanın önemine vurgu yapan Yenal, "Yüksekova'yı bölge ekonomisi açısından çok kritik konuma ve öneme sahip görüyoruz. İran ve Irak gibi sınırdaş olan bu ilçemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın da müjdeledikleri gibi yakın gelecekte il statüsü kazanacak ve böylelikle sahip olduğu ekonomik potansiyel daha da artacak." ifadelerini kullandı.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir de, Esendere Gümrük Kapısı'nda yapılan ihracatta önceki yıllara göre düşüş yaşandığını belirterek, ilçede yaşanan ekonomik ve ticari sorunları anlattı.

Ardından, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü dış ticaret uzmanlarınca katılımcılara uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi, pazar araştırması ve pazara giriş destekleriyle yurt dışı fuarlara katılım, Körfez ülkeleri, Irak ve Suudi Arabistan'a nasıl ihracat yapılacağı ve ihracatta dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı.

Haberin Devamı

Soru, cevap bölümüyle tamamlanan seminere, TOBB ve DAİB yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum amirleri ve ihracatçılar katıldı.

Yazarlar