Ekonomi Yükseliş trendi başladı

Yükseliş trendi başladı

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk ekonomisinde son dönemki dalgalanmaların en dibinin görüldüğünü belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, artık yükseliş trendine girildiğini söyledi

Yükseliş trendi başladı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türk ekonomisinde son dalgalanmaların en dibinin görüldüğünü, artık yükseliş trendine girildiğini belirterek, sürecin ekonomide kalıcı tahribata yol açmadığını söyledi.

Canikli Suriye’deki işlerin tamamen düzelmesiyle Türkiye’nin bölgeye ticaretinin patlayacağını da dile getirdi. Canikli Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini açıkladığı programdaki konuşmasında, “Dalgalanmanın en dibini gördük. Artık yükseliş başladı. Kalıcı tahribat yok. Bundan sonra dalgalanma biraz daha sakinleşecek” diye konuştu.

Hükümetin 2016 sonunda firmaların piyasada nakit sıkıntısını rahatlatmak için oluşturduğu kredi hacmine başvurular konusunda da Canikli, “Bugün itibariyle toplam talep 40 milyar lira. Ama bizim hacim 250 milyar lira. Bu nedenle önümüzde finansal sıkıntısı olan firmalar olursa gideririz” dedi.

İnisiyatif bizde...

Canikli kredi imkânından her firmanın yararlanacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Bankalara en ufak hayat emaresi olan firmaya destek verip ayağa kaldırmalarını söyledik. Burada inisiyatif bankada değil bizde. Bankalara bir risk yok. Kefaleti Hazine veriyor.”

Kredi başvuru taleplerini toplamayı sürdürdüklerini de belirten Canikli, “En geç önümüzdeki hafta uygulama başlayacak. Bankalar taleplerin hepsini yerine getirecek” dedi.

Trump etkilemez

Ekonominin ağırlığının batıdan doğuya kaydığına dikkat çeken Canikli, “Bizim açımızdan fark etmiyor, batıya da kaysa

Yükseliş trendi başladı
doğuya da kaysa yolun hepsi Türkiye’den geçiyor. Trump’ın söylediklerini ‘Trump etkisi’ olarak adlandırırsak Türkiye ekonomisi bundan olumsuz etkilenmeyecek” diye konuştu.

Müthiş performans

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, düzenledikleri yarışma sonucunda, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin 2012-2015 dönemindeki ortalama büyümesinin yüzde 438 olduğunu belirterek, “Bu müthiş bir rakam. Türkiye’deki milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler” dedi.

Töreni 2016 yılı bitmeden yapmayı düşündüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, yurt içinde arka arkaya yaşanan olaylar nedeniyle töreni birçok kez ertelemek zorunda kaldıkları ifade etti.

Törene katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin özel sektörü yakından tanıdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Hükümetin bugüne kadar özel sektörün rekabet gücünü artıracak çok sayıda reforma imza attığını ve atmaya devam ettiğini kaydetti.

Listede 3 büyük şehir dışında 22 şehirden şirketler yer aldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Anadolu’nun yükselişi açık bir şekilde görülüyor” dedi. Hisarcıklıoğlu, 100 şirketin 73’ünün 2017’de yeni yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti.