Gündem Yumurta bağışında yüz tanıma dönemi

Yumurta bağışında yüz tanıma dönemi

02.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İspanya’da bir yumurta bağışı bankası, yüz tanıma teknolojisiyle müstakbel ebeveynlere kendilerine benzeyen çocuklara sahip olma ‘hizmeti’ sunuyor.

Yumurta bağışında yüz tanıma dönemi

İspanya, yumurta bağışının yaygın olduğu ülkelerden biri ve dünyanın her yerinden anne adaylarının adresi konumunda. Yumurta bağışında bulunan kadının fiziksel özellikleri bağış esnasında kayıt altına alınsa da birçok aile, doğacak çocuğunun kime benzeyeceğinden emin olmak istiyor. Barselona merkezli “Ovobank” adlı firma da bu ihtiyaca cevaben bağışçılarla anne adaylarını eşleştiren yüz tanıma algoritması geliştirdi. New Scientist’taki habere göre, bağış sırasında bağışçının bir fotoğrafı çekilerek sisteme yükleniyor. “Ovomatch” isimli algoritma, fotoğraftaki yüzü analiz edip veri tabanına aktarıyor. Yumurta bağışlanacak anne adayı da kendi fotoğrafı aracılığıyla veri tabanından talepte bulunduğunda, görüntüsüyle eşleşen kaç potansiyel yumurta olduğunu öğreniyor. Bağışçının kimliği anonim kalmaya devam ederken, anne adayına bağışçının kendisine ne kadar benzediğine dair bir skor da sunuluyor. Ovomatch servisinden yararlanmanın bedeli ise 90 pound (760 TL).

Haberin Devamı

Benzerliğin büyük faydası

Yüz tanıma servisini eşiyle birlikte geliştiren isim ise Ovobank Koordinatörü Ana Yus Castan. Yumurta transferi yapılacak anne adaylarının çocuklarının kendilerine benzeyip benzemeyeceği konusunda stres yaşadıklarını, fiziksel benzerliğin çocukla güçlü bir bağ kurmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Ovomatch servisi, Avrupa Toplumu Üreme ve Embriyoloji toplantısında tanıtıldıktan sonra Ovobank’ın Barselona ve Malaga’daki kliniklerinde uygulanmaya başlandı. Yumurta bağışıyla ilgili bağışçının kimliğinin gizli kalması ve bağış karşılığında ücret ödenip ödenmeyeceği konuları etik açıdan tartışmalı bulunuyor ve ülkeden ülkeye farklı yasal prosedürlere neden oluyor. Avrupa genelinde ağırlıklı olarak yasal olan yumurta bağışı, Türkiye’de ise tamamen yasak.