Gündem Yunan helikopteri için YAVUZ’un sistemi kapatıldı!

Yunan helikopteri için YAVUZ’un sistemi kapatıldı!

02.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kardak’ta ‘acil durum’ alarmı veren Yunan helikopterinin Yavuz’un gövdesine inebilmesi için gemiyi koruyan sistem devre dışı bırakılmış...

Yunan helikopteri  için YAVUZ’un sistemi kapatıldı

Balyoz Davası’nda FETÖ kumpası nedeniyle 3 yıl hapis yatan Emekli Deniz Kurmay Albay Sinan Topuz, “Modern Deniz Harbini ve Denizler için Mücadeleyi Anlamak” isimli 2’inci kitabında Kardak Krizi’ni o dönem Ege’de görev yapan denizcilerin tanıklıklarıyla anlattı. Topuz, Kardak krizi sırasında Üsteğmen rütbesiyle Karamürsel’de eğitimde olduğunu ve gönüllü olarak harp filolarına katılmak istediklerini söyledi. Krizin çıkarmayla çözülmesinin ardından kendilerinin katılımına gerek duyulmadığını belirten Topuz, yıllar sonra Balyoz kumpasıyla tanıştığı emekli Tümamiral Aydın Gürül’ün Kardak’ta yaşadıklarına son kitabında yer verdi.
Emir Gürül Paşa’dan
Topuz, Milliyet’e şunları anlattı; “Kardak Krizi’nin asıl kahramanı dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya ve Aydın Gürül Paşa’dır. Olaylar ve anlatımları çapraz eşleştirme yaptığımızda Türk askerinin savaş durumunda bile ne denli centilmen olduğunu ortaya koyuyor. Acil yardım isteyen Yunan helikopterine Yavuz’a inmesi için izin veriliyor. Otomatik olarak yaklaşan tehditlere ateş edebilen savunma sistemi devrede olsa helikopterin Yavuz’a inmesi değil, yaklaşması bile söz konusu olmayacak. Yavuz’da bulunan birlik komutanı Tuğamiral Aydın Gürül, Yunan gemilerinin atış kontrol radarları sık sık kilitlendiği halde Yunan helikopterinin inebilmesi için savunma sistemlerinin kapatılmasına karar verdiğini açıkladı.”
Yavuz’un silah sistemlerinin kullanılmasından sorumlu Emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan, o anları şu sözlerle anlattı: “Helikopterin arıza işareti verdiğini bildirdik. Gemi komutanı tarafından helikopter platform ışıklarının yakılarak acil inişe hazırlamamız emri verildi. Gece bir harekat esnasında platform ışıklarını acil iniş pozisyonunda yakmak karanlıkta çok ampullu bir avizeyi yakarak durumumuzu belli etmek demekti. Ayrıca iniş sırasında yakın savunma silahlarımız olan kıç taraftaki 2 Sea Zenith topunu devreden çıkarmamız demekti ki, bu kabul edilebileceğin çok ötesinde büyük bir riskti. Yani bu durum kıçtan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı kalkanlarımızı indirmek demekti.”

‘Ateş açarsa ‘vur’ emri’

Yavuz’un 2. Komutanı Kurmay Binbaşı Şener Kır’ın anlatımları ise şöyle: “SAT’lara ateş açılırsa önce Navarion sonra helikoptere ateş açıp açmama konusunda Aydın Amiral’e emrini sorduk. ‘Bekleyin ateş açarsa ateş açacağız’ dedi. Helikopter ateş açmadı. Helikopterin bu gergin ortamda ada üzerine gelmesi ezber bozan bir davranıştı ve manasızdı. Sonradan bunun geç kalmış bir keşif ve teyid etme uçuşu olduğunu anladık.”