Gündem Dünyada bunu yapan ilk Türk oldu!

Dünyada bunu yapan ilk Türk oldu!

21.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Her insanın bir çocukluk hayali vardır. O hayali gerçekleştirenlerden biri Yunus Topal. Dünyanın iki ucuna, hem Kuzey hem de Güney Kutbu’na giden ilk Türk olan Topal, Milliyet’e ‘Yolculuktan bambaşka bir bakış açısıyla geri döndüm’ dedi.

Dünyada bunu yapan ilk Türk oldu

Eksi 39’da yolculuk

Haberin Devamı

Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim görevlisi olan Yunus Topal, iki zorlu yolculuğun hikâyesini Milliyet’e anlattı. 2014’te Kuzey, 2018’de de Güney Kutbu’na giden tek Türk olan 39 yaşındaki Topal, ilk yolculuğunu yazdığı bir kitapta topladı. İkinci yolculuğunu ise belgesel haline getirdi. Topal’ın Kuzey Kutbu yolculuğu 45 gün, Güney Kutbu yolculuğu ise 2 aydan fazla sürüyor. Güney Kutbu yürüyüşünü eksi 39 dereceyi bulan soğuk havada yaptığını söyleyen Topal, günler, haftalar süren zorlu yolculuğun ardından kutup dairesine ulaşma anını ise ayrı bir mutluluk olarak nitelendiriyor.

Dünyada bunu yapan ilk Türk oldu

Bakış açısı değişti

Yunus Topal, yolculuğun etkisini de şöyle aktarıyor: “Bütün yolların bitip patikaların, izlerin yok olduğu, her şeyin sonsuz donmuş bir bembeyaz buza dönüştüğü yer. Kendi ayak izinden başka bir insan izine rastlamak mümkün değil. Günlerce dayanabilirsen ve ağır yükleri hendekten ıslanmadan usanmadan taşıyabilirseniz ufukta kendinizi bulabilirsiniz. Ben yeni ve bambaşka bir bakış açısına sahip olarak dönüyorum. Şehre döndüğünüzde korna ve trafik seslerinden irkilip kendimi beton kaldırımlarda yavaşça yürürken buluyorum.”

Haberin Devamı

‘Özgüven artıyor’

Günlerce ağır yükler taşıyarak yolculuk yaptıklarını söyleyen Topal, kutup yolculuğuna çıkmayı planlayanlara da önerileri var: “Çelikten bir irade gerekir, ıssızlık, soğuk, diğer ağır koşullar fiziksel ve psikolojik sınırlarınızı zorlar. Acıkır, üşür ve yorulursunuz; soğuk canınızı yakar... Korkasınız, en yakınınızdaki yerleşim yeri binlerce kilometre uzaktadır. Bağırsanız sesinizi duyacak kimse yoktur. Kutup seferleri motivasyon ve özgüven sağlıyor. Cesaret ve korkularınla yüzleşiyorsun.”

Dünyada bunu yapan ilk Türk oldu

İlk belgesel

Yunus Topal’ın kutuplarda çektiği belgesel de ilk “yerli ve milli” belgesel olma özelliği taşıyor. Türkiye’nin Antarktika’da kurmayı planladığı araştırma merkezi için de her iki kutba da giden Topal’ın görüşlerine başvuruldu. Amacının küresel ısınmaya dikkat çekmek olduğunu söyleyen Topal, “Kutuplar dünyanın kliması. Oradaki değişim yasadığımız kentte kendini hissettirir” diyor.

Haberin Devamı