Gündem Yürekleri yakan ihmaller zinciri

Yürekleri yakan ihmaller zinciri

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 canı yaşamdan koparan kız yurdundaki yangın faciasında bir dizi ihmal ortaya çıktı. Hazırlanan olay yeri tutanağında, ‘Yangın merdiveni kapısının kolu yok. Kapı ısıya dayanıklı olmayan PVC’den yapılmış. Binada elektrik kaçağına karşı kaçak akım rölesi yok’ denildi

Yürekleri yakan ihmaller zinciri

Adana’nın Aladağ ilçesinde geçtiğimiz salı günü yaşanan 11’i çocuk 12 kişiye mezar olan özel öğrenci yurdundaki facianın nedenleri ve yangın sırasında yaşananlarla ilgili detaylar, “olay yeri inceleme tutanağı” ile netlik kazandı.

Haberin Devamı

Soruşturmayı yürüten Aladağ Cumhuriyet Savcısı Şerife Ayaz, Yunus Gümüş ve Yakup Yılmaz, bilirkişiler Ahmet Bülbül, Muharem Eşsizoğlu, Kazım Şimşek, Hasan İhsan Pepdil, tarafların avukatları Adem Metik ve Mümtaz Şahin’in yaptığı inceleme sonucu hazırlanan tutanağa göre bilirkişiler elektrik panosunun arkasındaki şartellerin eski ve özelliğini kaybetmiş olduğunu, ark yapmış olabileceğini, halının üzerine düşen kıvılcımın kanepeyi tutuşturması sonucu yangının çıktığını belirledi.

‘Şalterler eskimiş’

İnşaat bilirkişisi, binanın şartnamelere göre yapılmadığı, iç yapı itibarıyla da yangını hızla yaymaya uygun olduğunu belirtti. Elektrik bilirkişisi “Binanın elektrik sisteminde herhangi bir kaçak olması durumunda elektriğini kesecek kaçak akım rölesinin olmadığını tespit ettim” notunu düştü.

Haberin Devamı

İş güvenliği ve elektrik bilirkişisi de yangının şalterlerin eskimesinden kaynaklı ark oluşması ve alev almasından çıkmış olabileceğini; panonun hemen alt kısmındaki kanepenin, halının ve duvarlardaki ahşap kaplamaların tutuşmasından kaynaklandığını düşündüğünü belirtti.

Makine ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı bilirkişisi de “Ben yangının elektrik sisteminden kaynaklanan aksaklıktan kaynaklandığı, binanın acil çıkış ve acil kapılarının ve yönlendirmelerinin olmadığını, yangın merdiven kapılarının yangına en az 90 dakika dayanması gerekirken, kapıların PVC şeklinde olduğunu, binanın yangından korunma yönetmeliğine uygun olarak yapılmadığı kanısındayım” görüşünü verdi.

Tutanakta yangının hızla yayılması ve can kaybının artması ile ilgili alarak şöyle denildi:

“Olay yerinin giriş katının sağ kısmında bulunan holdeki elektrik panosunun yanmış şekilde olduğu, kablolarının yanmış bulunduğu, yangının muhtemelen bu elektrik panosundan çıkan kıvılcımların panonun hemen altındaki kanepeye ulaşması sonucu çıktığı, buradan başlayan yangının giriş kısmındaki ahşaptan ve yerde bulunan halıflekslerden yukarıya doğru yayıldığı, yangın sonucu oluşan dumanın merdiven boşluğunun baca vazifesi görmesi sebebiyle üst katlara ulaşırken, binanın
girişindeki mutfakta bulunan plastik sandalyeler ve malzemelerle binanın dış girişindeki elektrik panosunda herhangi bir yanma bulunmadı.

Haberin Devamı

‘Ana panoya bağlı’

Binanın içindeki ikinci panoda yangının meydana geldiği, mutfağın yan tarafında bulunan çamaşırhanede herhangi bir yanma olmadığı, çamaşırhanedeki panonun ana elektrik panosuna bağlı olduğu, yangının başladığı, panonun priz ve lambaların yanmasını sağladığı ancak güçlü eşyalı çalıştırmaya yetecek özellikte olmadığı görüldü.”

‘Merdivene ulaşamadılar’

Tutanakta kamera sisteminin çalışmadığına da değinilerek şöyle deniliyor:

“Yangının başladığı, panoda kaçak akım rölesi denilen elektrik akımının giriş ve çıkışı arasındaki farkı hesaplayan sistemin bulunmadığı, kaçak akım rölesi olduğunda elektrik akımının giriş ile çıkışı arasında fark varsa sistemi tamamen kapattığı, ancak bu durumun binada bulunmadığı; binanın birinci katındaki yangın merdivenin plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, yangın merdivenin kapı kollarının bulunmadığı muhtemelen olaydan önce çıkarıldığı, yangın kapısının dışa doğru açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı, kapının yapılan incelemesinde kapı dilinin çalışıyor şekilde olduğu, ancak yukarıda da belirtildiği gibi kapı kollarının olmadığı görüldü. Yangın merdiveninin ikinci kattan giriş katına kadar yapılan incelemesinde herhangi bir sıkıntısının olmadığı, giriş katındaki yangın merdiveni başlangıcı bölümünün açık olduğu, bu kısma ise kimsenin ulaşamadığı görüldü.”

Tutanakta ayrıca ilk cesedin 1’inci katın girişindeki yatak odasının önünde, 2’nci kat girişinin sağındaki etüt salonunda 7 kişinin, yangın merdivenin yanındaki odada ise 4 kişinin cesetlerinin bulunduğu vurgulandı.