Cadde Zamanın 1960'ta durduğu bir açık hava müzesi: Küba

Zamanın 1960'ta durduğu bir açık hava müzesi: Küba

21.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Renkli sokakları, kendine özgü  mimarisi, eğlence dolu yaşantısı ve her şeyden önce sıcakkanlı insanlarıyla, bir film setinde hissettiren sıcacık bir ülke Küba...

Zamanın 1960ta durduğu bir açık hava müzesi: Küba

Her ne kadar hâlâ ilkel yöntemlerle üretilen purolarıyla ünlü olsa da ‘cennetin arka bahçesi’ tanımını hak edecek kadar güzel. Bu arada ABD’nin Küba’ya uyguladığı ambargolar, ülkede tıp alanını geliştirmiş. Kanser hastalığında son derece büyük yankı uyandıran çalışmalar Küba’dan dünyaya umut dağıtıyor. Ayrıca, Atatürk büstünü görebileceğiniz ender ülkelerden…
Mesafeli ve soğuk Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Akdeniz insanlarının sıcaklığını hissettiren güler yüzlü insanlarla dolu ülke... En büyük geçim kaynaklarının turizm olmasının da bunda payı büyük olabilir… Kübalılar’ın Türkler’e karşı özel bir yakınlığı var.
Sizin bir Türk olduğunuzu öğrendikleri anda ağızlarından çıkan ilk söz ‘Selamün aleyküm Türko’ oluyor, ardından hemen

Zamanın 1960ta durduğu bir açık hava müzesi: Küba
‘Mustafa Kemal Atatürk’ geliyor... Küba’nın efsanevi lideri, Küba devriminin önderi Fidel Castro’nun, Atatük’ün büyük bir devrimci olduğuna vurgu yapıp, “Bizim ve tüm mazlum halkların esin kaynağıdır devrimci Kemal Atatürk” demesi ve övgü dolu sözler söylemesi; Kübalılar’ın Türkler’e olan sevgisinin miladıdır.
İşte bu nedenle Başkent Havana’nın en nezih meydanlarından birinde Atatürk büstü bulunuyor. Havana’ya giden her Türk turist gibi biz de, Küba’daki Atatürk büstütle fotoğraf çektirip, gururla bu anı ölümsüzleştirmek istedik.
Yazlıkları hazırlayın!
Küba’da hayal kırıklığı yaşadığım tek konu yemekleri oldu (damak zevki konusunda cesur olmadığım için de olabilir). Kendilerine özgü sokak lezzetleri halk tarafından rağbet görüyor fakat pek hijyenik bulduğum söylenemez. Genel olarak çok yağlı besinler tükettiklerinden, bana biraz ağır geldiğini söyleyebilirim.
Bir sıkıntı da, internetin olmaması. Ülkede her şey devletin malı. Şehirlere ruh katan klasik otomobillerin kontrolü de devlete ait.
Küba’nın gezileceği en güzel zaman dilimi eylül-mayıs ayları... Türkiye’de soğuk iklimin hakim olduğu dönemlerde, Küba’da hava limonata tadında. Valiz hazırlamak isteyenler, yazlıkları çıkarmayı unutmasın.
Havana’ya giderseniz, 1939’dan bu yana aynı gösterinin sahnelendiği ‘Tropicana Show’u izlemeden dönmeyin. Tek kelimeyle, muhteşem.
1 Mayıs’ta turist akını
Dünyada en çok görülmek istenen ülkeler arasında liste başı olan Küba’da, halkın barınma, sağlık ve eğitim masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Buna karşın çok kısıtlı imkanlarla geçinmek zorunda halk. Ancak bu kadar ekonomik güçlük içerisinde nasıl mutlu, huzurlu ve güler yüzlüler, insan hayrete düşüyor.
Sokak aralarında rengarenk kıyafetleriyle ellerinde purolu kadınlar, yol boyunca dans eden, şarkılar söyleyen gruplarla sürekli bir festival havası hakim. Bu renkli insanlarla fotoğraf çektirmek istiyorsanız, bahşişi önden vermeniz şart. Bu arada alışveriş hastalığınız varsa, kredi kartı maalesef sadece oteller ve lüks restoranlar dışında hiçbir yerde geçmiyor. Bilmediğiniz bir coğrafyaya giderken, dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ise; orayı avucunun içi gibi bilen bir rehber ve memleketi gibi her detayına hakim olan bir organizatördür. İşte bizim şansımızda Küba’yı en iyi bilenlerden olan Tura Turizmle gezmiş olmamız.
Küba’da bize bir ev sahibi olarak ağırlayan Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayçin Arca, “Küba her zaman çok rağbet gören bir ülke. Ama özellikle 1 Mayıs’ta dünyanın her yerinden turistler akın akın geliyor” diyor.

YAPILMASI GEREKEN 10 ŞEY
1 Liman yolunda dünya liderlerinin büstleri var. Türkiye Cumhuriyeti’-nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü de orada. Mutlaka ziyaret edin. Bu gururu yaşayın.
2 Yol boyunca rengarenk klasik otomobiller, sömürge döneminden kalma gösterişli eski binalara bakıp, kendinizi o dönemde hayal edin.
3 Plaza de la Catedral’de etraf, falcı, sokak müzisyenleri, kafe ve restoranlarla dolu. Karnavalın içinde yerinizi alın ve eski arabalarla veya Coco Taxi’lerle şehir turu atın.
4 Puronun fabrika ya da atölyelerden taze sarılmışını alın.
5 Tablo alırsanız, mutlaka arkasına mühür bastırın. Yoksa havaalanında el konabilir.
6 Malecon isimli ambarda sanat eserleri ve hediyelikler satılıyor, bir uğrayın.
7 Devrim Müzesi’ni gezin. Sömürge döneminden günümüze uzanan geniş bir resim koleksiyonuna sahip.
8 Devrim Meydanı’nda Che’nin dev portresiyle fotoğraf çektirin.
9 Dondurmacı La Coppelia’nın dondurmalarını tadın.
10 El Gato Tuerto’ya gidip eğlenin. İki ayrı grup sahneye çıkıyor, izleyin.

Zamanın 1960ta durduğu bir açık hava müzesi: Küba






Yazarlar