Gündem ‘Zehir’ parasıyla bağımlıya tedavi

‘Zehir’ parasıyla bağımlıya tedavi

30.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nun raporunda, “uyuşturucu ile mücadelenin finansal boyutuna ilişkin” dikkati çeken bir öneride bulunuldu.

‘Zehir’ parasıyla bağımlıya tedavi

Raporda, “Uyuşturucu madde ticareti/kaçakçılığı suçları kapsamında müsadere edilen varlıkların da uyuşturucu bağımlılarının tedavi ve rehabilitasyonunda kullanılarak zehir tacirlerinin zarar verdiği insanların yeniden topluma kazandırılmasında faydalanılabileceği değerlendirilmektedir” denildi. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) yetkisinin artırılmasının önerildiği raporda, Mali İstihbarat Birimi oluşturulması gerektiği kaydedildi. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen raporda şu önerilerde bulunuldu:

Haberin Devamı

'SANIK İSPAT ETSİN'

- MASAK bünyesinde uyuşturucu ticareti suçundan elde edilen gelirin tespiti ile ilgili ayrı bir birim kurulması değerlendirilebilir.

- 5237 sayılı TCK’nın, “şüpheden sanık yararlanır” ve “iddia makamı iddiasını ispat ile yükümlüdür” hükümlerinin, uyuşturucu ticareti suçundan elde edilen gelirler ile malvarlığı arasındaki ilişkinin tespitini güçleştirdiği ve bu suçlardan elde edilen malvarlığının müsaderesini zorlaştırdığı görülmektedir. Uyuşturucu ticareti yapanların elde ettikleri gelirler ile mal varlıklarının uyuşturucu ticaretinden kaynaklandığının ispat yükümlülüğünü, iddia makamına yükleyen hukuk ilkesinin olduğu gibi uygulanmasının kamu yararına olmadığı, ispat yükünü sanığa yükleyen düzenleme yapılmasının uyuşturucu ile mücadele eden birimlere büyük katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

- Bir kamu çalışanında orantısız mal varlığı tespit edildiğinde, bu kişi zamanında beyanda bulunmamışsa, haksız mal edinmeden dolayı malvarlığına el konabilmekte ve ispat külfeti çalışana geçmektedir. Bunun uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlananlara da uygulanması yerinde olacaktır.

- Uyuşturucu madde ticareti/kaçakçılığı suçları kapsamında müsadere edilen varlıkların da uyuşturucu bağımlılarının tedavi ve rehabilitasyonunda kullanılarak, zehir tacirlerinin zarar verdiği insanların yeniden topluma kazandırılmasında faydalanılabileceği değerlendirilmektedir.

MALİ İSTİHBARAT BİRİMİ

- MASAK’ın kolluk kuvvetlerinin, uyuşturucu operasyonları sırasında eşzamanlı olarak mali işlemleri takip etmesi sağlanmalıdır.

- MASAK’ın görev ve yetkileriyle uygulama sonuçlarına bakıldığında, Mali İstihbarat Birimi olarak daha etkin çalışabilmesini temin etmek maksadıyla MASAK’ın yeniden yapılandırılması değerlendirilebilir.

İNTERNETTE ZORUNLU VİDEO

Raporun, ‘yeni medya ve sosyal medya ile ilgili’ öneriler bölümünde ise şunlar kaydedildi: “Hedef kitleye göre en çok ziyaret edilen internet sitelerinde uygun süreli mesaj içeren zorunlu videoların yerleştirilmesi (sosyal medya fenomenleri, internet oyunları, online alışveriş siteleri) ve Google arama bazlı reklamların verilmesi yerinde olacaktır. Toplumsal algının artırılabilmesi için özellikle gençlerin internette oynadıkları oyunların açılması öncesinde çıkan 4-5 saniyelik zorunlu reklamlar ve/veya oyunun açılması için izlenmesi zorunlu olacak en fazla 10 saniyelik etkileyici ve bilgilendirici kısa filmler hazırlanmalıdır. Youtube’da uyuşturucunun zararlarına ilişkin kısa videoların yayınlanmasının yanı sıra, ‘Youtube fenomenleri’ üzerinden etkin mesajların verilmesi ve gençlerin bu konuda dikkat etmesi gereken hususların kendilerine tanınmış şahsiyetler tarafından doğrudan iletilmesi sağlanmalıdır.”

Haberin Devamı