Gündem Zeynep’in kalbi 8 ay dayanabildi

Zeynep’in kalbi 8 ay dayanabildi

26.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Başkent Hastanesi’nde tedavi gören kalp hastası 13 yaşındaki Zeynep Öykü Ertok’tan dün kötü haber geldi. Aylardır nakil için uygun kalbi bekleyen ve 60 gündür uyutulan Zeynep Öykü’nün kalbi bekleyişe daha fazla dayanamadı

Zeynep’in kalbi 8 ay dayanabildi

Zeynep Öykü Ertok henüz 13 yaşında ve 8 aydır kendisine uygun bir kalp bulunması için bekliyordu. Her geçen gün durumu ağırlaşan Zeynep’in kalbi geçtiğimiz Kasım ayında durmuştu. Makinelere bağlı yaşatılmaya çalışılan Zeynep Öykü için ailesi çalmadık kapı bırakmadı. Sosyal medyadan başlattıkları kampanyayla geniş kesimlere ulaşan aileye taraftar grupları ve sanatçılar da destek oldu.

Haberin Devamı

Baba Tugay Ertok’un Zeynep’in organ nakli bekleyenler listesinde “Acilin aciline” alınması talebi kamuoyundan da büyük destek görünce, Sağlık Bakanlığı küçük kızı o listeye aldı. Ancak aranan kalp bir türlü bulunamadı. Zeynep Öykü, kalbinin durması sonrası nabzı çok hızlı attığı için 60 gün önce doktorlar tarafından uyutuldu. Ve o uyku dün ebedi uykuya dönüştü. Baba Tugay Ertok, Ankara Başkent Hastamesi’nde tedavisi süren küçük kızının ölümünü, “Her öykünün bir sonu var. Başımız sağolsun... Biricik kızımı, prensesimi kaybettik” sözleriyle duyurdu. Cenaze için İstanbul’a dönen acılı baba, “Öykü hepinizden helallik istiyor.. Hakkınızı helal edin kızıma, evimize dönüyoruz” ifadelerini paylaştı.

Haberin Devamı

1.5 yaşında ortaya çıktı

Öyküsüne Milliyet’in de yer verdiği Zeynep Öykü Ertok için babası, “Kızım hipertrofik kardiyomiyopati hastasıydı. Hastalığını 1.5 yaşında öğrendik. 12 yaşına kadar kontroller ve ilaçlarla getirdik. Haziran ayında kızımın kalbi durdu ve hastaneye yatırdık. Tek çaremiz uygun donörün bulunup, naklin gerçekleşmesiydi. Toplum olarak da organ bağışı konusunda çok bilinçsiziz. Bu durumda en büyük görev devlete ve din adamlarına düşüyor. Organ bağışı konusunda devletin daha duyarlı olması lazım ve bu konuda halk bilinçlendirilmelidir. Sosyal medyada organ nakli beklediğimizi duyan bir kadın bana şöyle bir şey yazdı; ‘Tugay bey siz kızınıza kalp arıyorsunuz ama ikinci bir hayat var’. Ne yazık ki aynı bilinçte olan birçok insan var. Unutmayalım her organ bağışı yeni bir hayat ve umuttur” dedi.

Tek beklenti kalp nakliydi
Anne Ebru Tok daha önce yaptığı açıklamalarda yeni yıldan tek beklentilerinin olduğunu belirterek, “Kızım şu anda acil bir kalp bekliyor. Hayatta kalması için tek yol nakil. Biz altı aydır kalp bekliyoruz, burada yapılan nakilleri görüyoruz. İnsanların nakil konusunda her geçen gün duyarlılığının arttığını düşünüyorum ve bizim de sesimi duyacaklardır. Herkesin yeni yıldan beklentileri ve dilekleri vardır. Benim 2016’dan tek beklentim kızımın gözlerini açması ve uygun kalbin bulunmasıdır” ifadelerini kullanmıştı.