Ekonomi Zeytinyağında tağşiş oyunu yeniden sahnede

Zeytinyağında tağşiş oyunu yeniden sahnede

15.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zeytinyağında hasat döneminin başlamasıyla beraber fiyat ve rekolte tartışmaları yeniden alevlendi. Zeytinyağında ambalajlı ürün tüketiminde düşüş olduğu ve tağşiş (hile) ürün tüketiminin arttığı belirtiliyor. Türkiye’de bu sezon zeytinyağı üretiminin 143 bin ton civarında olacağı öngörülüyor.

Zeytinyağında tağşiş oyunu yeniden sahnede

Anadolu’nun bin yıllık yemek geleneğine ışık tutan Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’nin yeni durağı Trabzon’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Komili, Sezai Ömer Madra ve Kırlangıç markalarını bünyesinde bulunduran Ana Gıda’nın Genel Müdürü Ümit Ersoy, bu yıl zeytinyağında organize ticaretin oranının yüzde 20 oranında düştüğünü söyledi.
Ersoy, piyasada markasız ve tağşiş ürünlerin arttığını da vurgulayarak, “Bu da kayıtdışını yükseltiyor. Tüketim fiyatlarında biraz artış zeytinyağı tüketimini diğer alana kaydırdı. Yani zeytinyağına başka yağlar karıştırılıyor. Toplam tüketim düşmemiş görünüyor. Bazı bölgelerde ciddi şekilde tağşiş yapılıyor. Bunu sade vatandaş anlayamaz. Ancak böyle dönemlerde markalı ürünler zarar görmüyor. Pazar payımız en yüksek noktalarda. Vatandaşın güvendiği markaların işleri zarar görmüyor” diye konuştu.
Fiyat spekülasyonu
Hasat döneminde zeytinyağında rekolte konusunda da spekülatif hareketlerin olabileceğine dikkat çeken Ersoy, şu verileri paylaştı: “Türkiye’de 172 milyon zeytin ağacı var. Dünyadaki ağaçların yüzde 19’u bizde ama zeytinyağı üretimindeki payımız yüzde 5. Türkiye’deki zeytinyağı üretimi, 2010-2011 sezonunda 160 bin ton iken, 2014-2015 sezonunda 170 bin ton olarak gerçekleşti. 2015-2016 sezonunda 143 bin ton civarında olacağı öngörülüyor.”
Zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili deErsoy, fiyatlardan şikayet edildiğini ancak zeytinci ailelerin cebine son iki yıldır para girdiğinin altını çizdi. Ersoy, “Ondan önce bu insanlar nasıl geçiniyordu haberimiz yok. Zeytinyağı fiyatı spekülasyona çok açık. Ben zeytinyağının pahalı olduğunu düşünmüyorum. Değerli bir iş ve çok emek istiyor. Bence Türkiye’de fiyattan çok tüketimde yeme alışkanlıkları önemli bir unsur” diye konuştu. Ersoy, zeytinin fiyatının bölgeye göre değiştini, 2.5-4 TL arasında olduğunu da kaydetti.
Kişi başına tüketimimiz 2 kg
Ümit Ersoy, ülke içindeki tüketim rakamlarına da değinerek, tüketimin son beş yılda dalgalandığını, 2015-2016 sezonunda 124 bin ton olarak gerçekleşmesinin beklendiğini aktardı. Türkiye’de kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin 2 kg olduğunu da belirten Ersoy,
“Tüketiminin yüzde 4’ü Karadeniz’de, yüzde 30’u Marmara’da, yüzde 18’i İç Anadolu’da. Yüzde 18’i Ege’de, yüzde 13’ü Akdeniz’de, yüzde 16’sı ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleşiyor.
Kişi başına tüketim Yunanistan’da 16.3 kg, İspanya’da 10.4 kg, İtalya’da 9.2 kg, Portekiz ve Suriye’de ise 7 kg civarında” dedi.
Türk mutfağının kitabını yazdı
Türk ve Osmanlı mutfak kültürüne yönelik çalışmalarıyla tanınan genç ve ödüllü şef Ömür Akkor tarafından Komili’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’ kitabı, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurarken, Anadolu’nun bin yıllık yemek geleneğine de ışık tutuyor.
Akkor, 15 yıldır Türk Mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için Türkiye’yi geziyor. Bu uğurda 300 bin kilometre yol gitti. Büyük seyyah Evliya Çelebi’nin anısına hazırlanan ve Ege’den başlayan seyahatnamede; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinden yöresel tarifler yer alıyor.